Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  14.08.2021 22:03:29

5 věcí ke zvážení, než začnete investovat

Ve světle červencové vysoké inflace (3,4 %) by mnoho lidí rádo investovalo své prostředky. Než se pustíte do světa investic, promyslete těchto pět základních bodů a najděte pro sebe tu nejlepší formu investice.

1)    Kolik peněz můžete investovat?

Prvním bodem ke zvážení je množství prostředků, které chcete investovat. Nejlepší je vždy diverzifikovat riziko a investovat raději menší částky do různých produktů a vytvořit si tak různorodé investiční portfolio.

2)    Kdy potřebujete peníze použít?

Základním stavebním kamenem je váš investiční cíl. Tedy jakého cíle chcete se svými prostředky dosáhnout. Jiný požadavek bude mít investor, který chce naspořit milión korun na důchodový věk a jiný zase mileniál, který by si chtěl pořídit v dohledné době třeba chatu na další pronájem. Pokud vám nevadí, že vaše peníze budou po nějakou dobu zapovězené, tak se vám otevírá i svět dlouhodobých investic. Naopak pokud nemáte volné žádné jiné prostředky, a přesto chcete investovat, ale bojíte se třeba náhlé ztráty práce, pak může pro vás být vhodnější krátkodobá nebo střednědobá investice, kterou můžete bez sankcí brzy vypovědět. I některé dlouhodobé investice umožňují předčasný výběr peněz, ovšem většinou platíte při výpovědi nemalé penále. Proto je lepší promyslet časový horizont investice dopředu a teprve podle toho hledat vhodnou formu investice.

 3)    Překovává výše úroku inflaci?

Se současnou vysokou mírou inflace je potřeba, aby zvolená investice překonala inflaci. Samozřejmě čím vyšší úrok jste schopní získat, tím lépe. Pozor však na špatně investované peníze, které nejsou ničím jištěné. Některé firmy nabízí rekordně vysoký úrok, který ovšem nestojí za podstoupené riziko, kdy o vše přijdete.

4)    Účtuje si firma nějaké poplatky a musíte zisk danit?

Dalším zajímavým bodem je zjistit veškeré poplatky, které jsou spojeny s investicí. Například bez brokera nemůžete obchodovat na akciových trzích. Broker si vždy za realizované obchody bere určité procento provize. Při nižší investici se tento fixní poplatek nemusí vyplatit. Určitě si zjistěte také povinnost danit váš zisk z investice, který potenciálně může snížit váš výnos. 

5)    Jaká je výše rizika?

Pravděpodobně nejdůležitějším bodem ke zvážení je míra rizika. Nejvýhodnější formou investice je, pokud je vaše investice něčím jištěná či krytá. Například dluhopisy garantované státem jsou relativně bezpečnou formou investice. U investic do realit je investice zpravidla krytá samotnou nemovitostí nebo pozemkem, na kterém nemovitost stojí nebo má stát. Nikdy se vám tedy nestane, že přijdete o celou vaši investici. Hodnota pozemku nebo nemovitosti se sice může snížit, ale nikdy neklesne na nulu.
 

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688