OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.08.2021 11:13:08

Studie Financial Watch žádá přísnější regulaci pojišťování fosilních paliv

Evropská unie zveřejnila nový dokument s názvem Strategie financování přechodu k udržitelné ekonomice, ve kterém se snaží nastavovat nová pravidla pro finanční sektor. Cílem dokumentu je vytvořit legislativní rámec, který má pomoct finančním institucím ve stabilizaci investic do udržitelných technologií. V reakci na něj vydala organizace Financial Watch studii týkající se čistě pojišťoven.

Podle této studie má Evropská komise k dispozici mnohem účinnější nástroje, jak regulovat sektor pojišťovnictví a zajistit tím i ochranu klimatu. Studie v první řadě ukazuje, že regulace je v tomto případě nutnou podmínkou k zajištění stability pojišťoven. Evropská komise sama ve své nové strategii považuje klimatickou krizi za jednu z hlavních hrozeb pro budoucnost evropského finančního sektoru a autoři studie dokládají, že měnící se klima může potenciálně rozvrátit celý sektor pojišťování.

Zejména proto, že kvůli živelným katastrofám a extrémním projevům počasí budou pojišťovny nuceny vyplácet stále vyšší obnosy. Jedním z řešení může být plošné zvýšení cen pojišťování. Mnohem rozumnější se však zdá cesta navrhovaná organizací Financial Watch, která ve studii požaduje, aby Evropská komise zařadila v rámci pilíře Solventnost II. pojišťování fosilních paliv (tedy ropy, uhlí a plynu) mezi formy podnikání s vysokým rizikem, což by vedlo k adekvátnímu zvýšení cen pojišťování pro fosilní korporace, které nesou hlavní zodpovědnost za změny klimatu.

Financial Watch navrhuje také výraznou regulaci pro investice a pokrývání nových fosilních projektů, a to například prostřednictvím zavedení 100 % kapitálového požadavku u obligací i kapitálových investic. Cílem regulace je, aby fosilní firmy měly těžší cestu k získání pojištění, obzvlášť pokud plánují nové uhelné či plynové projekty.

Z celkového hlediska ale Financial Watch otevírá otázku, jaká má být role státu a regulačních úřadů při přístupu k finančnímu sektoru. Nastavování legislativních pravidel je důležité zejména pro orientaci finančních institucí a nastavování plánů do budoucna. A jasný postoj, ať už ze strany Evropské Unie nebo vlády České republiky, k pojišťování fosilních paliv může pojišťovnám pomoct k nastoupení cesty k udržitelné budoucnosti.

Regulace však nemusí být jediným nástrojem, které státy či Evropská unie mohou využívat k proměně finančního sektoru směrem k udržitelnosti. Nabízí se, aby otevíraly prostor pro vznik etických bankovních institucí, jako jsou například bezúročné banky nebo družstevní zajišťovny. Výhodou podobných finančních institucí je, že primárně neusilují o maximalizaci zisku, jako je tomu u komerčních firem, ale naopak slouží veřejnosti, podporují udržitelné projekty, lokální ekonomiku a komunity.

V zemích na západ od nás podobné etické finanční instituce existují, v České republice je však legislativa vůči podobným projektům nastavená nepřátelsky. I to by se mělo do budoucna změnit. Nabízí se tak otázka, jestli veřejný sektor (ať už v podobě Evropské Unie nebo vlád jednotlivých států) nemá častěji využívat své nástroje k ovlivňování finančního sektoru s cílem zamezit, aby pojišťovny a banky nadále podporovaly hladký chod fosilních firem. Podle mého názoru ano, protože je ve veřejném zájmu, abychom na téhle planetě mohli společně žít i v budoucnosti.

Zdroj: Radek Kubala - www.re-set.cz
Evropská unie - https://ec.europa.eu/finance/docs/law/210704-communication-sustainable-finance-strategy_en.pdf
Financial Watch - https://www.finance-watch.org/publication/insuring-the-uninsurable/?mc_cid=72c1fed2ca&mc_eid=f5bab4c856

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688