OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  13.08.2021 14:29:06, aktualizováno 01.10.2021 12:20:00

Rakouská anketa: Co pohání vpřed téma udržitelnosti ve firmách?

Téma udržitelnosti je už zcela nebo alespoň částečně „nedílnou součástí firemních strategií“. Tak se vyjádřilo v anketě poradenské společnosti EY 90 % oslovených rakouských velkých firem. Přispívá k tomu především regulace. A roli hrají i požadavky klientů.

Pro „horních“ 1000 podniků Rakouska je udržitelnost ve velké většině už částí jejich podnikatelské strategie – alespoň to jednoznačně vyplynulo z ankety poradenské společnosti EY Rakousko. Pro ni agentura Market provedla studii od února do dubna 2020 mezi 217 respondenty-zástupci největších firem. Dvě třetiny z těchto podniků mají více než 500 zaměstnanců, zbývající třetina má více než 100 zaměstnanců. Třetina z firem má obrat do 50 milionů EUR, druhá třetina mezi 51 až 200 miliony a zbývající třetina dokonce ještě vyšší.

Integrace a udržitelnost vedou

Bezmála dvě třetiny oslovených (63 %) má podle svého vyjádření téma udržitelnosti plně integrované do firemní strategie, zbývající bezmála třetina (31 %) částečně. A 5 % respondentů hodlá toto téma zakomponovat v horizontu 2 let. Podle EY to ukazuje, že ekonomičtí obři jsou v Rakousku mnohem dále než středně velké podniky, kde ještě loni koncem roku disponovalo udržitelnou strategií 38 % dotázaných.

Podle zástupců EY je současná vyšší úroveň zapojení udržitelnosti ve velkých firmách potěšitelná a vyznívá optimisticky, že by bylo možné dosáhnout klimatických cílů. „Na druhé straně se však lze oprávněně obávat, že zástupci top podniků v Rakousku se posuzují lépe, než ve skutečnosti odpovídá situaci a že celkové dimenze a šíře souvislostí jsou částečně podhodnoceny,“ upozornil Martin Unger, šéf EYCarbon, divize pro udržitelnost v Rakousku.


Kde si udržitelnosti hledí více

Nejdále jsou témata udržitelnosti rozvinuta v agendě firem v devíti oddělených sektorech. Studie oceňuje hlavně průmyslové podniky a velmi velké firmy. Naproti tomu k sektorům, kde je udržitelnost zatím integrována relativně méně, patří oblast „jiných služeb a finančních služeb“. V tomto segmentu se vyjádřilo 53 % respondentů, že udržitelnost je už úplně zakomponována do firemní strategie, a dalších 37 % vypovědělo, že podle nich částečně. S výrokem „udržitelnost je podstatnou částí našeho obchodního modelu“ spíše souhlasilo v sektoru „jiných služeb a finančních služeb“ 80 %. Podíl 20 % oslovených už souhlasil méně nebo nesouhlasil.

Jedna z dalších otázek zněla: Jak silně ovlivňují ochrana klimatu a udržitelnost aktivity a iniciativu ve vašem podniku? Podle odpovědí byla na škále od 1 (vůbec) až po 10 (velmi silně) byla vypočtena celková hodnota z odpovědí 7,5. A v sektoru „jiných a finančních služeb“ činila vypočtená hodnota 7,8. Napříč sektory panuje názor a očekávání, že ochrana klimatu a udržitelnost budou mít v budoucnu silný vliv (průměrná hodnota 8,0) na vlastní odvětví. Velmi vysoké zastoupení takového předpokladu je v sektoru „výroba spotřebního zboží“ (8,7), zatímco nejnižší v sektoru „jiné a finanční služby“ (6,9).

Regulatorní požadavky hlavním faktorem

Hlavním faktorem vlivu pro více udržitelnosti v podnikání je přirozeně zákonná regulace. V sektoru „jiných a finančních služeb“ je o tom přesvědčena většina: 27 %, resp. 40 % respondentů označilo odpověď „velmi silný vliv“ nebo „spíše silný vliv“ regulace. Nicméně i v ostatních oborech převažuje mínění, že regulace vede jako hlavní faktor. A obráceně: v odvětvích Automotive, transport, doprava a energie se vyjádřilo 87 % dotázaných, že udržitelnost je nezbytná, aby bylo možné plnit regulatorní požadavky. Tento podíl byl ve všech sledovaných branžích nejvyšší. V sektoru finančních a pojišťovacích služeb se udržitelnost stala v poslední době tématem regulace s důrazem na povinnosti vykazování udržitelných postupů.

Jiné vlivy

Není to ale jen samotná regulace, která udržitelnost dynamicky žene vpřed. Dalším faktorem jsou například přání a požadavky spotřebitelů a odběratelů. V případě „jiných a finančních služeb“ je to „silný impuls“ pro 27 % respondentů a „spíše silný impuls“ pro 43 % respondentů. Svoji roli hraje i všeobecné mínění, že přizpůsobení se trendu udržitelnosti je většinově vnímáno jako nutnost pro další růst a profitabilitu. Tři čtvrtiny oslovených firem vidí udržitelnost jako možný diferenciační faktor v konkurenčním boji.

Nejde tedy jen o obecná regulatorní opatření, ale rovněž o interní nasměrování podnikání k nastavení udržitelnějšího provozu. „Hodnocení tématu ze strany manažerů významných rakouských firem každopádně ukazuje, že udržitelnost je pro ně relevantní hodnotou a motivací,“ uzavřel výsledky studie Stefan Uher, zástupce šéfa divize EYCarbon v Rakousku.

Zdroj: www.versicherungsjournal.at

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688