OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  13.08.2021 14:27:30, aktualizováno 03.10.2021 12:20:00

Jaké jsou aktuální zdroje financování zdravotní péče v Rakousku?

V loňském roce bylo v Rakousku vynaloženo na péči o zdraví celkem 45,97 miliardy EUR. O rok dříve to bylo 44,16 miliardy. Tři čtvrtiny z toho nese na bedrech veřejné zdravotní pojištění, tedy stát.

Jde zatím o předběžné údaje zveřejněné statistickým úřadem Statistik Austria v polovině června. O veřejné výdaje do zdravotnictví se dělí spolek, jednotlivé spolkové země, obce a subjekty sociálního pojištění. Zbytek připadá na privátní sektor, tedy výdaje domácností, soukromé zdravotní pojišťovny, soukromé dobročinné organizace a jiné podniky. Zatímco soukromé výdaje na péči o zdraví zůstávají v uplynulých šesti letech jen mírně stoupající a v posledním roce 2020 dokonce klesající, veřejné výdaje ve sledovaném období lineárně rostou.

Veřejný sektor

Veřejné zdroje loni financovaly celkem 34,48 miliardy EUR (2019: 32,62 miliardy). Z této částky bylo 32,97 miliardy EUR na běžné výdaje a zbývající částka 1,51 miliardy EUR připadla loni na investice. V uvedených výdajích jsou započteny i náklady na bojkoronavirovou pandemií, jako jsou ochranné pomůcky, testování, tracking kontaktů, provoz hot linky, mediální kampaně atd. Rovněž v oblasti dlouhodobé péče došlo k navýšení nákladů z důvodu pandemie. Započteny jsou i výdaje na náhradní zařízení, odměny pro pečující personál, testování atp. Ve veřejném sektoru rostly v období 2015 až 2020 kontinuálně hlavně běžné výdaje, zatímco investice mají spíše setrvalou výši.

Soukromé financování

Na soukromé zdroje loni připadala částka 11,49 miliardy EUR (2019: 11,54 miliardy). Velká většina byla určena na běžné výdaje (10,21 miliardy), zatímco do investic putovalo 1,28 miliardy EUR. Ty zůstávají napříč období 2015 až 2020 rovněž víceméně stabilní. V určitých oblastech došlo loni kvůli koronavirovým lockdownům k omezení veřejných i privátních vkladů do zdravotní péče. Podle Statistik Austria šlo méně peněz do rehabilitace, lázeňských procedur, lékařských a zubařských služeb a fyzioterapeutických pomůcek.

Ve zdravotních výdajích nejsou zohledněny podle „System of Health Accounts“ (SHA) ekonomické výpomoci a podpory, jako jsou dotace na kurzarbeit, náhrady za ušlý obrat nebo přídavky na fixní náklady, protože ty jdou nad rámec zdravotních opatření přijatých na boj s pandemií covidu-19.

Zdroj: www.versicherungsjournal.at

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688