OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  07.10.2021 16:19:38

V Rakousku významně rostou ceny realit

Průměrné ceny za nemovitostiRakousku loni dále stoupaly. Podle údajů statistického úřadu Statistik Austria činila průměrná cena stavebních pozemků 82 EUR za m2, u bytů do osobního vlastnictví byl m2 za 3 508 EUR. Obytné a rodinné domy se prodávaly v průměru za 1 739 EUR za m2.

Ceny realit vzrostly mezi lety 2015 a 2020 v průměru o 36 %. Důvodem je stoupající poptávka, růst počtu obyvatelstva a také nízké úroky. Zejména v hustě zalidněných oblastech a turistických destinacích jsou ceny za nemovitosti opravdu vysoké,“ shrnul hlavní poznatky Tobias Tomas, generální ředitel Statistik Austria.

Cenu pozemků určuje poloha

Hodnota pozemků je hlavním ukazatelem trhu s nemovitostmi, přičemž jejich konkrétní poloha má podstatný význam. Exponovaná místa se nacházejí v urbanistických celcích a turistických centrech. V porovnání cen pozemků vyčnívají některá známá centra zimních sportů, která zaujímají v žebříčku nejvyšší příčky. Například město Kitzbühel loni vykazovalo cenu za m2 ve výši 1 477 EUR a v pětiletém průměru dominuje. Za ním se umístila sousední obec Reith bei Kitzbühel s jednotkovou cenou 1 423 EUR. Dále se v rankingu seřadily obce Lech, Kirchberg v Tyrolsku a Fiss a Serfaus s průměrnou cenou 1 256, 1 120, resp. 980 EUR (dvě posledně jmenovaná místa) za m2. Deset míst s nejdražšími pozemky v Rakousku jsou tedy horská střediska.

Další místa si zajistila hlavní města spolkových zemí a okolí. Například v populárním Innsbrucku stál m2 1 058 EUR, v Salcburku 905 EUR. Vídeň měla jednotkovou cenu 1 437 EUR a Währing 1 103 EUR. Blízkost Vídně příznivě působí i na ceny sousedních spolkových zemí Dolní Rakousy a Burgenland, zejména jeho jižní část.

Také mimo hustá sídla a turistické cíle jsou podstatně dražší pozemky v západní hornaté části státu než v plošší východní části. Například v roce 2020 mohl člověk pořídit za 1 000 EURokresu Bregenz jen něco málo přes 3 m2 a v Zell am See necelé 4 m2. Na východě Rakouska by nakoupili kupci za stejnou částku bezmála 9 (Gänserndorf) nebo dokonce skoro 25 m2 (Weiz).

Nejblíže rakouskému průměru jsou ceny v Dolních Rakousích a Horních Rakousích (82, resp. 80 EUR). Průměr byl 82 EUR za m2. Levněji je v Korutanech (61 EUR), ve Štýrsku (54) a v Burgenlandu (52), naopak více prostředků než průměr si musí připravit zájemci ve Vídni, Salcburku, Vorarlbersku a Tyrolsku.

Regionální rozdíly u cen domů a bytů

Ceny rodinných domů a bytů vykazují regionálně stejný vzorec jako pozemky. Částečně jsou metrové ceny za domy nižší než u bytů, protože byty se nacházejí v poptávaných silně obydlených městských oblastech nebo obecních centrech. Cenové rozdíly jsou dané i průměrně nižší kvalitou domů v porovnání s byty. Mnohé objekty vyžadují podstatné investice do rekonstrukce a modernizace nebo sanace, což se často děje ze strany kupujícího za cenu snížení kupní ceny. Například průměrný 71 m2 velký byt v Dornbirnu stál loni 332 000 EUR, zatímco objekt srovnatelné velikosti v Tullnu v Dolních Rakousích jen 236 000 EUR. Průměrný rakouský rodinný dům v Rakousku stál loni 243 000 EUR, a ten měl 140 m2 a okolo 789 m2 pozemku. V Tyrolsku musel ovšem zájemce zaplatit 467 000 EUR, i když pozemek čítal jen 661 m2.

Zdroj: www.statistik.at/web_de/presse/126140.html

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688