mzv.cz (MZv ČR)
Zdravotnictví  |  11.08.2021 21:39:00

Vakcína Novavax rozšíří očkovací portfolio. Její významná složka se bude vyrábět v ČR

Vakcína Novavax rozšíří očkovací portfolio. Její významná složka se bude vyrábět v ČR

11.08.2021 / 21:21 | Aktualizováno: 11.08.2021 / 21:39

Evropská komise (EK) schválila na začátku srpna letošního roku smlouvu s americkou společností Novavax na nákup 200 milionů vakcín proti covidu-19. Preparát posuzuje v současné době Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Pokud bude vakcína schválena, prvních dávek by se podle EK mohly členské státy EU dočkat v posledním čtvrtletí letošního roku. Podle smlouvy budou mít evropské státy po schválení látky unijními regulačními úřady možnost zakoupit až 100 milionů dávek vakcíny s možností nákupu dalších 100 milionů dávek do roku 2023. Jedna ze složek této vakcíny se bude vyrábět v závodě Novavax CZ u Jevan nedaleko Prahy.

Evropská unie si dosud rezervovala 2,4 miliardy dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech v rámci tří různých smluv. Nakoupila také 460 milionů dávek od společnosti Moderna a rezervovala si 405 milionů dávek od firmy CureVac – její vakcína nyní obdobně jako ta od Novavaxu prochází schvalovacím procesem. Další smlouvy podepsala EU se společnostmi AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Vakcína firmy Novavax funguje na jiném principu než vakcíny firem Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca a Johnson & Johnson a využívá technologii již použitou například ve vakcínách proti chřipce či rakovině děložního čípku. Preparát je stabilní mezi dvěma až osmi stupni Celsia a lze jej proto skladovat v běžných lednicích.

Novavax, Inc. se sídlem v Gaithersburgu v Marylandu je společnost, která se zaměřuje především na vývoj experimentálních vakcín a má více než deset let zkušeností s bojem s některými z nejničivějších chorob na světě, včetně Covid-19, sezónní chřipky, RSV, Eboly, MERS a SARS. Součástí této společnosti je dceřiná společnost Novavax CZ se sídlem v Bohumilu v ČR a dceřiná společnost Novavax AB se sídlem ve Švédské Upsale. Dceřiná společnost Novavax CZ je v rámci produkce vakcíny proti koronaviru pověřena výrobou hlavní složky této vakcíny, bílkoviny, kterou imunitní systém lidského organizmu identifikuje jako cizorodou látku a domnívá se, že jde o virus. Historie této společnosti se datuje už od roku 1920. Švédská dceřiná společnost Novavax AB je v rámci výroby vakcíny proti koronaviru pověřena výrobou pomocné látky, která podporuje imunitní reakci. Proces výroby vakcíny od společnosti Novavax je kompletován na několika dalších místech, především však v Německu a v USA. Zde se z antigenu vytvoří přípravek, naplní se do lahviček, zabalí a je připraven k expedici.

Zpracoval: Jiří Janíček, Velvyslanectví ČR ve Washingtonu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688