David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  11.08.2021 14:52:11

Zde je moje nejlepší růstová akcie k nákupu právě teď

Od 11. července, kdy společnost Virgin Galactic (NYSE:SPCE) vyslala svého zakladatele sira Richarda Bransona do vesmíru, se ceny jejích akcií propadly o 37 %. Kdo by řekl, že dobré zprávy mohou být tak nepříjemné?

Zatímco vysoké ocenění společnosti je oprávněnou obavou, silná poptávka po vesmírné turistice - stejně jako potenciál k přechodu na další příležitosti související s vesmírem - činí z nedávného propadu akcií bezkonkurenční nákupní příležitost. 

 

Úspěšný let


Každý rok se o výstup na Mount Everest pokusí asi 800 lidí, a to navzdory riziku (ročně zemře v průměru pět horolezců) a nákladům, které mohou dosáhnout až 115 000 dolarů za vlastní výstup. A přestože horolezectví nelze přímo srovnávat s vesmírnou turistikou, poukazuje na trend, který společnost Virgin Galactic využívá: Někteří lidé jsou ochotni zaplatit velké peníze za to, aby si mohli dopřát svůj zážitek. 


Úspěšný zkušební let společnosti Virgin Galactic dokazuje její technickou schopnost uspokojit část této poptávky. A je těžké ospravedlnit, že se společnost nyní obchoduje na nižší ceně (7,6 miliardy dolarů) než předtím, než ukázala, že tuto schopnost má. 


Společnost má také připravený trh, protože se může pochlubit seznamem 600 rezervací - údajně včetně celebrit z A seznamu, jako jsou Tom Hanks, Leonardo DiCaprio a Lady Gaga, za 250 000 dolarů za kus. 


Tyto rezervace představují potenciální příjmy ve výši přibližně 150 milionů dolarů, jakmile bude zahájen komerční provoz. A skutečná poptávka by mohla být mnohem vyšší, až Virgin Galactic obnoví prodej letenek, který byl přerušen od osudné havárie testovacího letadla v roce 2014. V dlouhodobém horizontu chce vedení společnosti uskutečnit 400 letů ročně z každého kosmodromu (v současné době provozuje jeden kosmodrom v Novém Mexiku, ale naznačila plány na rozšíření do mezinárodních lokalit, jako je Abú Zabí, Itálie a Skandinávie).


Vesmírná turistika by mohla být jen začátkem


Málokdo mohl předvídat, že se z niky internetového knihkupectví Amazon stane lídr v oboru cloud computingu nebo že se Netflix promění ze zásilkové videopůjčovny v high-tech giganta v oblasti streamingu. Společnosti často expandují do nečekaných synergických příležitostí, které se mohou stát mnohem většími než jejich hlavní podnikání. A společnost Virgin Galactic již připravuje půdu pro takový přechod. 


Podle bývalého generálního ředitele George Whitesidese může Virgin Galactic využít své suborbitální operace v oblasti vesmírné turistiky a data k vývoji vysokorychlostního dopravního systému typu "bod-bod". Ten by podle něj mohl narušit 300miliardový byznys dálkových leteckých společností a stát se příležitostí pro roční příjmy ve výši 10 až 15 miliard dolarů.


Vznešené předpovědi managementu je třeba brát s rezervou, protože Virgin Galactic má ke komerčnímu využití hypersonického letadla ještě daleko. Společnost však učinila pokrok a podepsala memorandum o porozumění se společností Rolls-Royce (LSE:RR) o spolupráci na technologii pohonu motorů pro vysokorychlostní komerční letadlo s názvem Mach 3. Pracuje také na výzkumu mikrogravitace a profesionálním výcviku astronautů, přičemž v současné době si účtuje 600 000 dolarů za jedno sedadlo. 


Jakou má Virgin Galactic hodnotu?


Vzhledem k tomu, že Virgin Galactic nemá prakticky žádné příjmy ani zisky, je těžké akcie ocenit. A vzhledem k tomu, že analytici UBS očekávají, že do roku 2030 bude mít vesmírná turistika hodnotu pouze 4 miliardy dolarů, tržní hodnota společnosti ve výši 7,6 miliardy dolarů již počítá s výrazným růstem. Investoři však musí vzít v úvahu také suborbitální technologii společnosti a údaje o letech, které mohou vytvořit hodnotu v širším vesmírném průmyslu (podle prognóz dosáhne do konce desetiletí hodnoty 805 miliard dolarů). 


Virgin Galactic stále vypadá levně v celém kontextu vesmírného průmyslu. Akcie je nejvhodnější pro investory, kteří jsou ochotni tolerovat zvýšenou nejistotu kvůli potenciálu dlouhodobých mnohonásobných výnosů 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688