Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.08.2021 11:29:50

Ropný trh a významné změny v postoji investorů k hospodaření energetických firem

Stav trhu s ropou je nejlepší za řadu posledních let. Rusko a OPEC dosáhly fungující dohody, na trhu klesají zásoby, sílí poptávka. Tak vidí situaci na trhu s ropou ředitel společnosti Pioneer Natural Resources Scott Sheffield, podle kterého bude tento trend pokračovat dále.

Sheffield byl tázán na posun v preferencích investorů, kteří se zaměřují na akcie ropných a energetických společností. Ti totiž stále více protestují proti tomu, aby ropné společnosti používaly zajištění proti fluktuacím cen ropy. Ředitel to potvrdil s tím, že v minulosti jeho společnost investovala většinu volného toku hotovosti do nových vrtů. Nyní na ně ale používá jen asi polovinu toku hotovosti, zbytek vyplácí akcionářům a ti požadují, aby firma nepoužívala hedging a místo toho nechala dividendu fluktuovat podle hospodaření firmy v daném období.


Hedging tak Pioneer podle slov jeho ředitele používá jen do té míry, do které se týká toku hotovosti směřovaného do investic společnosti. Akcionáři pak prý také odmítají odkupy a namísto nich požadují výplatu dividend s tím, že když budou chtít koupit akcie společnosti, učiní tak sami. K tomu byl Sheffield tázán na provoz firmy a odpověděl, že nyní dochází asi k 10% růstu cen vstupů taženému zejména cenami cementu a oceli. Ta podle jeho názoru půjde ještě nahoru, a to zejména v případě, že vláda skutečně rozjede plán investic do infrastruktury. Pioneer ale podle slov jeho ředitele nemá problém s hledáním nových zaměstnanců a udržením těch stávajících.

Sheffield se nedomnívá, že by se ceny ropy měly dostat na 100 dolarů za barel. Ohledně dotazu na fúze a akvizice v odvětví uvedl, že investoři na jednu stranu chtějí, aby se celé odvětví konsolidovalo, ale na stranu druhou nechtějí, aby konsolidaci prováděla právě jejich společnost. Což se projevuje tím, že po ohlášení nějaké akvizice dochází k poklesu ceny akcií kupující firmy či zájemce o jinou společnost.

Podle ředitele roste v americké těžbě efektivita a postupně bude klesat objem kapitálu, který je třeba na daný rozsah těžby. Čímž se dostal zpět k tomu, že firma bude na své investiční potřeby využívat mnohem menší část volného toku hotovosti než v minulosti. Konkrétně ředitel odhaduje, že na dosažení 5% ročního růstu firmy bude stačit asi 50 % volného toku hotovosti.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688