mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.08.2021 15:38:00

Dánský program EUDP vyhlásil nové kolo pro přijímání žádostí o grant, rozdělí více než 500 milionů DKK

Dánský program EUDP vyhlásil nové kolo pro přijímání žádostí o grant, rozdělí více než 500 milionů DKK

10.08.2021 / 15:30 | Aktualizováno: 10.08.2021 / 15:38

EUDP, Program rozvoje a výroby energetických technologií, financovaný Dánskou energetickou agenturou, vyhlásil nové kolo přijímání žádostí o grant s projekty, které přispějí dánskému cíli snížit emise CO2 do roku 2030 o 70 %. O finanční podporu mohou žádat jak dánské, tak zahraniční společnosti, soukromé podniky i univerzity. Na nové projekty je alokováno celkem 543 milionů DKK. Deadline pro podávání žádostí je 3. září 2021.

EUDP

EUDP byl založen v roce 2007. Jedná se o program financování v rámci Dánské energetické agentury (Energistyrelsen), podporující soukromé společnosti a univerzity ve vývoji a produkci nových a inovativních energetických technologií. Prostředky EUDP podporují rozvoj všech typů projektů energetických technologií, včetně technologií obnovitelné energie, technologií energetické účinnosti, technologií přeměny, jako jsou palivové články a vodík, integrace energetických systémů, např. skladování, efektivnější metody získávání ropy a plynu, a skladování CO2.

Cíl a oblasti podpory

EUDP podporuje nové energetické technologie, které mají přispět k cíli dánské vlády snížit emise CO2 do roku 2030 o 70 %. Na nové projekty energetických technologií bylo alokováno celkem 543 milionů DKK, přičemž 250 milionů DKK poputuje na obecný režim financování, zbylé finance pak na čtyři specializované oblasti.

První z nich je námořní oblast, na kterou bylo vyčleněno 20 milionů DKK. Zde se počítá s podporou zelených projektů pro lodě a přístavy, s dílčím cílem podpořit obnovu dánského námořního exportu.

Druhá oblast, specializující se na Power-to-X, počítá s částkou 8 milionů DKK a zaměřuje na vývoj a produkci technologií, které jsou nezbytné pro zpracování vodíku na produkty „X“, včetně zachycování a čištění CO2 ve spalovnách nebo průmyslových podnicích, jakož i výroby např. zeleného čpavku či tryskového paliva.

Do třetí oblasti, která se věnuje skladování CO2 v Severním moři, zamířilo 197 milionů DKK a cílem projektů z této kapitoly je zajistit, aby byl do roku 2025 připraven vývoj úložiště pro CO2.

Do poslední, čtvrté oblasti, věnující se zelené energii, bude investováno 68,6 milionu DKK s podporou projektů, které se zaměřují na vývoj a produkci technologií potřebných ke snížení spotřeby energie a emisí CO2.

Kdo může žádat

O financování mohou požádat jak dánské, tak zahraniční projekty, které splňují hlavní cíl – přispět k technologickému rozvoji Dánska, přičemž hlavní žadatel musí mít registraci s dánským CVR (obdoba českého IČ). Pokud projekt žádá o více než 3 miliony DKK, musí být žádost vyplněna v anglickém jazyce. Projekty usilující o částky nižší jsou akceptovány jak v angličtině, tak dánštině.

Deadline a odkazy

Termín pro podávání žádostí je 3. září 2021, všechny související informace najdete na stránkách EUDP. EUDP k podání žádosti o grant vyzval univerzity, start-upy a všechny další firmy, bez ohledu na jejich velikost.

Autorka článku: Markéta Ševčíková, ZÚ Kodaň


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688