Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.08.2021 13:38:23, aktualizováno 15.08.2021 09:05:48

Neobvyklý cyklus na akciích a korporátní versus státní dluhopisy

Howard Marks, který založil investiční společnost Oaktree Capital a představuje v investičním světě známou postavu, hovořil na Bloomberg Markets o svém pohledu na současné dění na trzích a dalším výhledu. Začal odpovědí na otázku týkající se současných rizikových prémií na korporátních dluhopisech a uvedl, že v minulosti nebyl jediný rok, kdy by tyto prémie nedokázaly eliminovat ztráty, které mu způsobila neschopnost některých emitentů splácet své závazky. A i současná výše prémií je podle investora u dluhopisů s vysokým výnosem dostatečná na to, aby budoucí ztráty pokryla.


Marks se tedy domnívá, že jeho investice do korporátních dluhopisů vynesou mnohem více než investice do vládních obligací, protože ony rizikové prémie i po započítání ztráty přinesou dodatečné zisky. Jinak řečeno, ti, kteří dnes nakoupí korporátní dluhopisy s nízkým ratingem, na tom budou v delším období lépe než investoři do vládních dluhopisů. Marks doplnil, že mohou být roky, kdy tomu tak nebude, ale on tohle dělá již 43 let a vyplatí se to. Podle Markse se nyní pohybujeme ve „světě nízkých výnosů“, řada jeho klientů ale „potřebuje výnos kolem 7 %“, což je v současnosti hodně složité. On sám se podle svých slov zaměřuje na cenné papíry s pevným výnosem, což v praxi znamená, že výnosy jsou dané, ale k tomu je nutno počítat s rizikem, že na očekávanou výši nedosáhnou.

Cílem tak je minimalizovat právě toto riziko neschopnosti splácet, tedy defaultu. To, které společnosti se mu nevyhnou, se ukáže až v budoucnu, ale Marksovy fondy podle jeho slov mají přidávat hodnotu právě v tom, že se takovým společnostem dokážou vyhýbat tak, že u jejich portfolií je nižší míra defaultů než na celém trhu. Bloomberg jeho slova doplnil o následující graf, který ukazuje vývoj počtu emitentů, kteří se v daný časový okamžik nacházeli ve finančních problémech. Podle grafu se nyní jejich počet pohybuje kolem 114, což je historicky velmi nízké číslo, i když nejde o rekordně nízký počet:
1
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Marks byl následně tázán na jeho pohled na aktuální fázi tržního a ekonomického cyklu. Bloomberg k tomu nabídl následující schéma, které ukazuje, jak se trhy přesouvají od optimismu k euforii a následně strachu a panice. S tím, že nejlepší příležitost k nákupu aktiv je na dně cyklu, po němž začínají ožívat naděje a objevuje se optimismus:
2
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Investor míní, že cyklus na trzích se někdy kryje s cyklem ekonomickým, jindy jej může o něco předbíhat. Nyní se nacházíme v počátečních fázích nového cyklu, ekonomika teprve ožívá, ale ceny akcií již leží vysoko, což je neobvyklý jev. Na dotaz týkající se monetární politiky Marks nejdříve uvedl, že by určitě nechtěl sedět v čele Fedu. Pokud by ale měl o jeho politice rozhodovat, tíhnul by podle svých slov spíše k tomu, aby centrální banka nezasahovala do dění na trzích. V současné době je pak podle investora ekonomika dost silná na to, aby Fed mohl zvyšovat sazby. Marks nicméně doplnil, že Fed s tímto pohledem nesouhlasí a trh práce podle něj ještě není dost silný.

Na závěr byl Marks tázán na ukončení nákupu aktiv a negativní reakci trhů, která se s takovým krokem pojila v minulosti a o které se hovoří i nyní. Podle jeho názoru je to podobné, jako když rodiče dětem řeknou, že se již nebudou dívat na televizi a půjdou spát. Děti se pak mohou rozčilovat, ale to by nemělo rozhodnutí rodičů ovlivnit. Podobně by Fed měl činit to, co je dobré pro ekonomiku a nehledět na reakci trhů. Tomu, že reakce trhů může ale ekonomiku také ovlivnit, se ovšem nevěnoval.

Zdroj: Bloomberg Markets

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688