ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Cestování  |  10.08.2021 08:43:08

Čísla z tuzemské ekonomiky za druhý kvartál sice ještě dobíhají, avšak celkový obrázek vývoje v tomto období už začíná nabývat stále jasnější podoby. - Ranní glosa: Cestovnímu ruchu chybí zahraniční turisté

Čísla z tuzemské ekonomiky za druhý kvartál sice ještě dobíhají, avšak celkový obrázek vývoje v tomto období už začíná nabývat stále jasnější podoby.

Čísla z tuzemské ekonomiky za druhý kvartál sice ještě dobíhají, avšak celkový obrázek vývoje v tomto období už začíná nabývat stále jasnější podoby. Ponecháme-li stranou předběžný odhad HDP, který výrazně zaostal za trhem i za prognózou ČNB, jsou už k dispozici úplné odvětvové statistiky za červen. Minulý týden to byly solidní výsledky z maloobchodu, průmyslu a stavebnictví, včera se k nim přidala data za služby. Ty si po rozvolnění nevedly vůbec zle, nicméně stále je na nich vidět, že mají ještě hodně daleko k předkovidovému „normálu“, ať už se díváme na čísla za celý druhý kvartál nebo jen na ta červnová. Ani téměř desetiprocentní růst tak nezacelil výpadek, který ve srovnání s červnem 2019 zůstává okolo osmi procent. Je to navíc agregace, která zakrývá rozdílnou situaci v jednotlivých typech služeb a už vůbec neposkytuje žádný pohled na vývoj v jednotlivých regionech. Na jedné straně tak můžeme vidět expandující poštovní a kurýrní služby těžící z rozvoje internetových obchodů (+30 % ve srovnání s červnem 2019), na straně druhé obory v rámci cestovního ruchu, které měly za sebou teprve první měsíc po rozvolnění a jejich restart teprve začíná. HORECA, které se obecně věnuje v časech dovolených velká pozornost, byla v červnu se svými reálnými tržbami necelých 42 % pod předloňskou hodnotou. Ještě hůře na tom byly cestovní kanceláře a letecká doprava, jejichž tržby byly o 77 %, respektive 68 % níže. Pozitivní zprávou však je, že se konečně obrátil trend postižených oborů a ty začínají z měsíce na měsíc růst. Návrat k dřívějšímu rozsahu poskytovaných služeb jim však vzhledem k situaci zejména v mezinárodním cestovním ruchu bude trvat zřejmě několik let. Letní sezóna situaci v tomto odvětví výrazně zlepší, jak už ukázala loňská zkušenost, avšak stále zde bude cítit nedostatek zejména zahraničních turistů, kterých v hotelech bylo v červnu ve srovnání s rokem 2019 jen 15 %. Jak úspěšná byla letošní letní sezóna z pohledu domácího cestovního ruchu se nicméně začneme dozvídat nejdříve až za měsíc. Do té doby budeme mít k dispozici jen mediální střípky či vlastní postřehy třeba o přeplněnosti Krkonoš nebo vylidněnosti centra Prahy.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688