David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  09.08.2021 15:58:48

3 energetické akcie, které v letošní sezóně překonaly zisky

Výsledková sezóna se blíží ke konci, protože většina energetických společností oznámila své výsledky za druhé čtvrtletí. Celkově sektor vykázal vysoké zisky, k čemuž přispěly vyšší ceny energií

Některé energetické akcie však vynikly, protože je ve druhém čtvrtletí naprosto rozdrtily. Tři, které na naše přispěvatele zapůsobily, byly BP (NYSE:BP), Diamondback Energy (NASDAQ:FANG) a Chevron (NYSE:CVX). Zde je bližší pohled na jejich čtvrtletní výsledky

Zpátky ve víru dění?

Hlavní evropská integrovaná energetická společnost BP, dříve známá jako British Petroleum, byla v roce 2020 nepříjemnou akcií. Nejenže po vzoru svých kolegů oslabovala, ale oznámila zásadní změnu směru (k čisté energii) a snížila dividendu o obrovských 50 %. Když k tomu připočteme nejvíce zadluženou rozvahu mezi jejími kolegy, investoři se docela obávali, zda BP skutečně dokáže dostát plánům, které předestřela.

Rychle se přesuneme do druhého čtvrtletí roku 2021 a jaká změna nastala, alespoň co se týče výkonnosti. BP je nyní hluboko v černých číslech a oznámila plány na zvýšení dividendy (přibližně o 4 %) a obnovení zpětného odkupu akcií. Energetický gigant ve druhém čtvrtletí vydělal 0,83 USD na akcii, což je více než 0,78 USD v prvním čtvrtletí a ztráta 1,98 USD ve druhém čtvrtletí roku 2020. Přestože BP za poslední rok udělala několik těžkých kroků, velkým důvodem zlepšení byl růst cen energií.

To je však v tomto případě obrovský a důležitý problém. Plán čisté energie společnosti BP v podstatě spočívá v tom, že hotovost, kterou generuje ze svých starších energetických aktivit, použije na financování přechodu k čistší budoucnosti. Vedení společnosti totiž poznamenalo, že pokud se cena ropy bude pohybovat kolem 60 dolarů za barel, měla by být schopna i nadále dobře odměňovat investory (prostřednictvím dividend a zpětných odkupů) a zároveň pokračovat v rozsáhlejších úpravách svého podnikání. Ačkoli dluh je stále problémem, který je třeba sledovat, výsledky za druhé čtvrtletí zde naznačují, že BP možná není tak riziková, jak si Wall Street myslela během loňského poklesu v odvětví.

Vše, co jste chtěli od ropné společnosti v tomto prostředí vidět

Diamondback Energy vykázala ve druhém čtvrtletí výjimečné výsledky. Producent ropy dosáhl upraveného zisku 2,40 USD na akcii, čímž překonal konsensuální odhad analytiků o 0,20 USD na akcii. 

K tomuto dobrému výsledku přispěla kombinace vyšší produkce a cen ropy. Těžba společnosti Diamondback meziročně vzrostla o 36 %, částečně díky nedávné akvizici společnosti QEP Resources. Zvýšená produkce nemohla přijít v lepší dobu, protože společnost Diamondback v tomto období získala 45,63 USD za barel ropného ekvivalentu (BOE), což je trojnásobek toho, co realizovala ve druhém čtvrtletí roku 2020.

Aby toho nebylo málo, ropná společnost zvýšila svůj celoroční výhled produkce a zároveň snížila výhled kapitálových výdajů. Nyní očekává, že za celý rok vytěží 363 000 až 370 000 BOE denně, což je nárůst oproti předchozímu výhledu 350 000 až 360 000 BOE denně, a zároveň snížila výhled kapitálových výdajů o 6 % na 1,525 až 1,625 miliardy USD.

"Děláme více s nižším počtem vrtů," uvedl generální ředitel Travis Stice ve zprávě o výsledcích za druhé čtvrtletí, "produkujeme více barelů s nižším objemem kapitálu, menším počtem dokončených vrtů a menším počtem vrtných souprav." Společnosti se to podařilo díky kombinaci kontroly nákladů a vyšším než očekávaným objemům nově vyvrtaných vrtů.

Tyto dobré výsledky dodaly společnosti Diamondback Energy odvahu zvýšit dividendu o dalších 12,5 %, což je její druhé zvýšení v tomto roce. Dividendový výnos producenta ropy se tak zvýšil na 2,3 %, což je výrazně nad průměrnou hodnotou 1,3 % indexu S&P 500. V příštím roce Diamondback očekává, že akcionářům vrátí ještě více peněz, a hodlá rozdělit 50 % volného peněžního toku, což by mohlo přijít prostřednictvím dalších dividend nebo zpětného odkupu akcií. To je přesně to, co dnes investoři od ropné společnosti chtějí vidět.  

Tento dividendový aristokrat opět prokázal svou hodnotu

Přestože se jedná o jednu z největších integrovaných energetických společností na světě, která je připravena těžit z růstu cen ropy, akcie Chevronu v první polovině roku relativně zaostávaly za svými konkurenty. Ropný gigant však opět prokázal svou odvahu, když jeho čísla za druhé čtvrtletí překonala odhady Wall Street a jeho peněžní toky se dotkly úrovně z roku 2018, přestože poptávka po ropě zůstala pod úrovní před pandemií.
Tržby a provozní výnosy společnosti Chevron meziročně vzrostly o 127 % na 36 miliard USD, což vedlo k nárůstu čistého zisku na 3 miliardy USD oproti ztrátě 8,3 miliardy USD ve 2. čtvrtletí 2020.

"Zisk za druhé čtvrtletí byl silný a odrážel lepší podmínky na trhu v kombinaci s přínosy z transformace a synergií z fúze," uvedl generální ředitel Mike Wirth během zveřejnění výsledků společnosti Chevron. Synergiemi má Chevron na mysli akvizici společnosti Noble Energy, přičemž cílových synergií v hodnotě 600 milionů USD dosáhl již o tři měsíce dříve, než se předpokládalo.

Důležité je, že volný peněžní tok společnosti Chevron za druhé čtvrtletí ve výši 5,2 miliardy dolarů dosáhl dvouletého maxima. Díky těmto silným peněžním tokům a napjatému rozpočtu na kapitálové výdaje Chevron od třetího čtvrtletí obnoví zpětný odkup akcií v objemu 2 až 3 miliardy dolarů ročně, a to i přesto, že pokračuje ve snižování zadlužení. Vedení společnosti totiž zopakovalo, že je přesvědčeno, že při ceně ropy Brent 60 USD za barel vygeneruje v příštích pěti letech více než 25 miliard USD v hotovosti po započtení kapitálových výdajů a dividend. To znamená, že do roku 2025 by mohla efektivně zvyšovat volný peněžní tok o 10 % ročně.

To je ta nejlepší zpráva, jakou mohli investoři do Chevronu slyšet, protože vyšší peněžní toky by měly znamenat také vyšší dividendy a svým výkonem za druhé čtvrtletí tento dividendový aristokrat právě potvrdil, že zůstává jednou z nejbezpečnějších dividendových akcií v oblasti energetiky, kterou lze koupit a držet.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688