Export (export.cz)
Ze světa  |  09.08.2021 14:50:58

České firmy navazují na spolupráci s Kamerunci v obranném průmyslu

České firmy, které již rozvíjejí spolupráci s kamerunskými ozbrojenými silami, navázaly na své dřívější konktakty během červencové mise do této africké země. Zástupci tuzemských společností doprovázeli delegaci vedenou náměstkem ministra obrany Tomášem Kopečným.

Jednání s ministrem ropy, průmyslu a rozvojových technologií. Foto: Beata Matusiková

Cílem mise, která se uskutečnila v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), bylo podpořit záměry českých firem, posílit již fungující vazby obou zemí v obranně-bezpečnostním sektoru a nově i v oblasti těžby a těžebních technologií. PROPEDu se zúčastnily české firmy konsorcia Czechoslovak Group: Excalibur International, Excalibur Army a Retia. Na přípravě návštěvy se ve spolupráci se Velvyslanectvím ČR v Nigérii podíleli zástupci Česko-kamerunské obchodní komory, která již dlouhodobě pomáhá českým firmám najít v Kamerunu obchodní partnery.

V rámci programu proběhlo zdvořilostní přijetí u ministra zahraničních věcí, jednání s ministrem obrany a poprvé i s ministrem pro těžbu, průmysl a technologický rozvoj. Rozhovory opětovně potvrdily zájem kamerunské strany na prohlubování a rozšiřování vzájemné spolupráce, která skýtá velký potenciál. Co se týče sektoru obrany, náměstek ministra obrany i zástupci českých firem po pauze způsobené pandemií opakovaně pozvali své kamerunské partnery k návštěvě České republiky, kde mohou navštívit české výrobce přímo na místě a seznámit se tak s českými výrobky a možnostmi napřímo.

České pivoKamerunu. Foto: Beata Matusiková

OD TĚŽBY K PIVU

Jednání na ministerstvu pro těžbu, průmysl a technologický rozvoj odhalilo další významnou oblast pro spolupráci, která by mohla navázat na aktivity již dobře zapsané české firmy Geotechnika. Ta v Kamerunu působila před několika lety. Kamerun uvítá jakoukoliv spolupráci v oblasti těžby, zpracování nerostů, těžebních strojů a transferu technologií.

Návštěva byla další úspěšnou konkretizací českého úsilí o prohloubení styků s jednou z nejperspektivnějších zemí střední Afriky.

A perlička na závěr: V rámci kulturní části programu objevil náměstek ministra obrany Tomáš Kopečný v místním supermarketu české pivo Budweiser Budvar, což jen dokládá dobře nastavené česko-kamerunské obchodní vztahy.

Beata Matusiková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Lagosu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688