plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.08.2021 00:00:00

Plzeň: Jak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radnice

Jak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radnice

Fotografie: A. Jarošová

Fotografie: A. Jarošová

Jeden z nejrespektovanějších českých fotografů Jindřich Štreit nasnímal pro Charitu České republiky vietnamskou komunitu tak, jak ji česká společnost většinou nezná. Putovní výstava Vietnam stories aneb Jak se žije Vietnamcům v ČR začala svou pouť v mázhauzu plzeňské radnice 6. srpna vernisáží za přítomnosti samotného fotografa, zástupců velvyslanectví Vietnamské socialistické republiky, zástupců Svazu Vietnamců v České republice a v Plzni a za město výstavu zahájila náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková. Výstava se koná pod záštitou primátora města Martina Baxy. V Plzni si ji mohou zájemci prohlédnout do 27. srpna.

Samotné vernisáži výstavy předcházelo setkání náměstkyně Elišky Bartákové s fotografem Jindřichem Štreitem a zástupci Velvyslanectví Vietnamské socialistické republiky a Svazu Vietnamců v Plzni. Eliška Bartáková především připomněla, že v první vlně pandemie koronaviru na jaře 2020 darovala vietnamská komunita z Plzně a okolí městu Plzni finanční dar ve výši 300 tisíc korun a 1700 látkových roušek. „Našim vietnamským spoluobčanům záleží na společnosti, ve které žijí. Věřím, že oboustranná spolupráce je důležitá, a především ku prospěchu obou stran,“ připomněla Eliška Bartáková.

Fotografie: A. Jarošová

„Díky mému žákovi jsem se mohl dostat přímo do soukromí vietnamské komunity a zachytit ji tak, jak ji většinou neznáme. Fotografie často zachycují zvyky společné pro oba národy – narození dětí, oslavy, svatby, pohřby. Vietnamci jsou národem, který drží velmi těsně pospolu. Například vietnamská svatba je značně monumentální, čítající až tisíc lidí. I přes to, že zde již žije třetí generace Vietnamců, tradice si přinesli a uchovávají i nadále jako v rodné zemi,“ uvedl k výstavě autor fotografií Jindřich Štreit.

Vietnams stories chce ukázat, co dělají majitelé dnes pro Čechy tak samozřejmých večerek a dalších obchodů, jak odpočívají, jak oslavují, jaké udržují rodinné tradice a mezilidské vztahy a i to, zda jim schází Vietnam. A také upozorňuje na to, že i když jsme v blízkém prakticky dennodenním kontaktu, mnoho o sobě nevíme.

Fotografie: A. Jarošová

Jindřich Štreit (5. září 1946, Vsetín) je český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života. Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic, věnoval se tématu zemědělství, potom také těžké práci v továrnách. V poslední době se věnuje mnoha sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, cizincích, kuřácích nebo lidech bez domova. Hodně se také věnuje sakrálním tématům.

Kurátorkami výstavy Vietnams stories jsou Helena Fenclová a Lenka Reiterová, produkci zajistila Hana Rojtová.

Tereza Šlajsová z magistrátního odboru sociálních služeb potvrdila, že vietnamská komunita v Plzni je velmi soběstačná, soudržná, uzavřená, držící velmi pospolu. „V Plzni je evidováno na 22 600 cizinců, z toho Vietnamců je 2 500,“ dodala Tereza Šlajsová.

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Jak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radniceJak se žije Vietnamcům v ČR? Odpovídá výstava v mázhauzu radnice

Zveřejněno: 9. 8. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688