Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  09.08.2021 11:03:43

Silná data z US trhu práce podpořila růst cyklických akcií, evropské indexy s nejlepším týdnem od poloviny března


Hlavní americké akciové indexy uzavřely konec týdne smíšeně. Indexy tak reagovaly na silná data z amerického trhu práce, která by mohla přiblížit začátek útlumu kvantitativního uvolňování. Počet nových pracovních míst se v červenci zvýšil o 943 tisíc a byl 8% nad očekáváním trhu. Míra nezaměstnanosti se snížila na 5,4% oproti červnovým 5,7%. Silné data podpořily růst cyklických akci z čehož těžil převážně index S&P 500, který mírně vzrostl o 0,2%. Ze sektorů se dařilo sektoru financí s 2% nárůstem ale také materiálům a energiímrůstem 1,5% resp. 0,9%. Na druhé straně technologický index Nasdaq klesl o 0,4% poté, co výnosy amerických státních dluhopisů zamířily vzhůru a dosáhly úrovně 1,3%. Spolu s indexem Nasdaq negativně na data z trhu práce reagovalo i zlato, jehož ceny klesly o 2,6% na hodnotu 1762 dolarů za unci.

Hlavní evropské akciové indexy v pátek zakončily v zelených číslech a celkově zaznamenaly jejich nejlepší týden od poloviny března a to hlavně díky silným čtvrtletním ziskům společností a pozitivním očekáváním ohledně ekonomické obnovy. Index Stoxx 600 si v pátek připsal 1,8% a byl tažen hlavně akciemi z finančního sektoru, který rostl o 2% a celkově si za minulý týden polepšil o 4,4%.

Ceny ropy pokračovaly v poklesu v reakci na obavy z možných omezení v cestování, které by mohly mít výrazný dopad na poptávku po ropěZároveň na pokles cen ropy tlačil i posilující dolar, který reagoval na vyšší než očekávané data z trhu práce. Futures kontrakty Brent poklesly o 1,1% na hodnotu 70,5 dolaru za barel a WTI futures byly nižší o 1,5% na úrovni 68,1 dolaru za barel.

Z ekonomických zpráv dnes budou zveřejňovat údaje z amerického Ministerstva práce formou reportu JOLTs, které představují počet volných pracovních míst, kde se očekává s jejich navýšením na 9,27 milionu z červnových 9,21. Hlavnímí ekonomickými daty v tomto týdnu budou středeční CPI v USA, kde konsenzus čeká 5,3% meziroční růst. Z firem budou své výsledky zveřejňovat společnosti jako Tyson Foods nebo BioNTech.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688