Redakce (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.08.2021 11:00:07

Hlavním motivem tohoto týdne bude inflace


Hlavním motivem tohoto týdne je inflace. Červencové statistiky budou zveřejněny v ČR a následně USA. V tuzemsku se růst spotřebitelských cen měl udržet pod 3 % a v USA patrně poprvé za 5 měsíců nedošlo k dalšímu navýšení tempa – dle odhadů ale nadále zůstává vysoké (nad 5 %). Dále dorazí tuzemská nezaměstnanost a řada důležitých předstihových indikátorů z USA i eurozóny. Zbylé země CEE regionu, Maďarsko a Polsko, zveřejní předběžné výsledky HDP za druhý kvartál.

Míra nezaměstnanosti v Česku poklesla v květnu na 3,9 % a v červnu na 3,7 %. Za snížením stojí kombinace sezónních faktorů a ekonomického oživení díky rozvolnění protipandemických restrikcí. Nicméně současně pozorujeme na trhu práce nesoulad mezi přibývajícími volnými místy a strukturou uchazečů, k němuž se nově přidá i přiliv absolventů. Míra nezaměstnanosti by tak mohla stoupnout na 3,8 %.

Pro eurozónu vyjde Sentix index, jež měří náladu mezi investory. I navzdory robustnímu restartu ekonomiky eurozóny v Q2 (o 2 % k/k) optimismus na trhu krotí obavy ze šíření delta mutace koronaviru a s tím související možnost navrácení některých restriktivních opatření. Index by tak měl stagnovat u 29 bodů. Výsledek v úterý doplní německý ZEW index, který by mohl být dále zatížen klopýtajícím německým průmyslem. Výroba v německých továrnách poklesla již třetím měsícem v řadě. Problémy se týkají především automobilek, kterým chybí klíčový výrobní materiál. HDP v Německu navíc narozdíl od eurozóny v druhém čtvrtletí vzrostlo pomaleji, než se očekávalo.

Spotřebitelská inflace si podle nás v červenci udržela meziměsíční tempo 0,5 % a v meziročním srovnání tak spíše stagnovala na 2,8 %, nebo dosáhla na 2,9 %. Proinflačně by měla nadále působit vyšší domácí poptávka (vlivem otevření ekonomiky), což bude tlačit nahoru především ceny spadající do jádrové inflace. Nejistý je ale obvyklý sezónní efekt (letní prázdniny), kdy dochází ke zdražování cen dovolených. Je možné, že v rámci otevírání ekonomiky a narůstající poptávky byl sezónní efekt silnější. Od podzimu očekáváme, že se inflace opět zvýší a posléze překoná 3% hranici. Slábnout by měla až během prvního čtvrtletí 2022.

Ve středu je na řadě americká inflace. Ta byla dosud tažena úzkou skupinou subkategorií, jež silně reagují na proces znovuotevření ekonomiky. Docházelo tak ke zdražování služeb v cestování, a citelně zdražila také například auta. Za zhruba polovinou meziročního růstu cen v červnu stálo šest kategorií. Takovéto výrazné výkyvy ve vybraných kategoriích Fed, ale převážně i trh, vyhodnocují jako pouze přechodné. Nicméně toto očekávání by mohlo být částečně nalomeno, pokud by nejbližší inflační statistiky vykazovaly i svižný růst cen spojených s bydlením, jejichž trend je obvykle dlouhodobějšího rázu. 

Ve zbytku týdne dorazí výsledek průmyslové výroby v eurozóně. Podle překvapivého poklesu německého průmyslu o 1,5 % nelze čekat zázraky – výroba dle trhu meziměsíčně stagnovala. A stagnovat na 81,2 bodech by měla i spotřebitelská nálada od University of Michigan.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688