Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.08.2021 11:03:51

Na pražské burze v týdnu klesla jen jedna emise, v očekávání nejživější výsledkový týden a možný „konec“ Avastu

  • letošní výkonost pražské burzy přesahuje již 20 %, po započítání dividend se blíží 25 %
  • ceny domácí elektřiny dosáhly nových rekordů, kontrakt pro příští rok již nad hladinou 80 EUR/MWh
  • MONETA zatím nezveřejnila akcionářskou strukturu ke konci července; trh vyhlíží, zda Tykač pokračoval v nákupech
  • výsledková sezóna bude pokračovat úterním reportem ČEZ a PHOTON ENERGY, ve středu bude následovat Avast, na konci týdne O2

Pražská burza až na úterní drobný oddych pokračovala v severním směrování a nakonec zaznamenala pátý nejpozitivnější týden v tomto roce, když index PX přidal výrazných téměř 2,4 %. Posunul tak sví více než 10letá maxima, když se přiblížil hranici 1 240 bodů. Sesterský dividendový index PX-TR v návaznosti navýšil svá historická maxima a nově pak historická vytvořil již i index PX-TRnet zohledňující výkonnost dividend po zdanění. Překonal zkrátka svá dosavadní maxima z října 2007.

Hlavním motorem se tentokrát staly akcie ČEZ, které vlastně po měsíci stagnování nabraly nový dech a výrazně umazaly po dividendové ztráty. Napomoci mohl příliv nových finančních prostředků, když k akcionářům se v týdnu právě fyzicky dostala dividenda. Svou roli však jistě sehrál růst cen elektřiny na nová historická maxima. Po nejdražším měsíčním listopadovém kontraktu se již k hranici 100 EUR/MWh blíží i další měsíční domácí kontrakty. Dlouhodobý kontrakt pro příští rok je pak nad hranicí 80 EUR/MWh, když ještě loni v listopadu stál i „jen“ 43 EUR/MWh. ČEZ zkrátka může vyhlížet vyšší zisky, resp. investoři jistě spekulují při úterním reportu hospodářských výsledků právě také na vylepšení výhledu.

 

Výraznou podporou byly dále především akcie bank. ERSTE se po v minulém týdnu zmiňovaném návratu ve Vídni nad technickou hranici u 32 EUR vlastně velice rychle začala přibližovat ke svým předchozím letošním maximům u 35 EUR. A pátečním uzavřením na 34,35 EUR je již sotva půl eura od nich, tedy od další výrazné rezistence, kde by šlo tak nyní očekávat „stopku“.

Překvapivě nízké náklady na rizika, resp. obdobně dobré zveřejněné hospodářské výsledky KB poslaly titul nejvýše od loňského ledna. Covidové ztráty jsou tak umazány a u titulu lze z hlediska techniky spatřovat rezistence u hladiny 835 . Třetí bankovní titul MONETA se v týdnu ocitl již sotva korunu od svých dosavadních historických maxim. Od PPF zatím nové zprávy o záměrech s bankou nepřicházejí, stejně tak překvapivě ani stále ve vztahu k O2, resp. ceně odkupu. Příští týden by u telekomunikačního titulu kromě reportu výsledků  tak již možná mohl přinést také dané konkrétní zprávy.

Poprvé od dubna se akcie PHILIP MORRIS pokoušely zpět atakovat hranici 15 tis. Kč, kde se ukazuje poměrně rezistence. Nad hranici 80 se pak vrátily akcie STOCK, kde se zpět na vyšší úrovně překvapivě zvýšila prémie vůči ceně titulu v domovském Londýně. Akcie Avast jsou v tomto ohledu cenově „vyrovnanější“. V následujícím týdnu se nejspíše rozhodne, zda dojde k dohodě o převzetí softwarového firmy a tedy v nejbližší budoucnosti konci titulu na trzích.

Proti trhu se vydaly jen akcie KOFOLA, které se dostaly na spodní pásmo svého několikaměsíčního úzkého obchodního rozpětí cca 276-286 .

 

Zmínit lze závěrem „kurzově mrtvé“ jinak pravidelně nesledované akcie SAB Finance, které jsou s drobnou vahou rovněž součástí indexu PX. Firma zveřejnila hospodářské výsledky, resp. pozvánku na „mimořádnou“ valnou hromadu, která má díky účetním operacím zajistit akcionářům slibovanou „dividendu“ (více zde). Doplnit lze ještě také naopak mimo index PX stojící akcie PILULKA, které se po reportu vybraných hospodářských výsledků za první polovinu roku (více zde) vydaly k maximům z posledních týdnů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688