Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  07.08.2021 22:38:52

Ve čtvrtek byl spuštěn London hard fork a cena Etherea začala růst

Dle předpokladů došlo ve čtvrtek 4. srpna k plánové aktualizaci softwaru. Tato událost dostala název London hard fork a součástí této aktualizace byl také balíček úprav s označením EIP 1559. Úprava London hard fork znamená, že těžaři nebo vývojáři, kteří chtějí nadále těžit Ethereum nebo se podílet na jeho vývoji, si musí tuto aktualizaci stáhnout, aby zůstali připojeni k síti.

Úpravy v blockchainové síti Etherea jsou známy jako Ethereum Improvement Proposal, zkráceně EIP. EIP-1559 je softwarová aktualizace, která zásadně mění způsob zpracování transakcí tím, že stanoví jasnou cenu transakčních poplatků v etherech placených těžařům za ověření transakcí a tzv. "pálení" malého množství těchto tokenů. Spálené tokeny pak již budou natrvalo vyřazeny z oběhu. Při pálení tokenů těžaři posílají tokeny na specializované adresy. Tyto adresy pak mají nedostupné soukromé klíče, ke kterým nemá nikdo přístup. Spálené tokeny budou trvale staženy z oběhu.

V době psaní tohoto článku bylo podle webu ultrasound.money spáleno celkem 9.711 ETH, přičemž toto číslo se každou minutou zvyšuje. Pokud bychom zjednodušeně počítali s cenou 3 tis. USD za minci, znamená to, že 29,133 mil. USD zmizelo ve virtuální spalovně. Pro bližší představu se jedná zhruba o odepsání 626,360 mil. korun. Aktuální průměrná výše spálení jednoho Etherchainu je 3,10 ETH/min. Za den tak bude spáleno přes 13,753 mil. USD, a to jen za předpokladu, že by ceny a míra spálení jednoho Etherchainu zůstaly na stejné úrovni. Podle výše zmíněného webu je nejlepším spalovačem platforma OpenSea, která za posledních 24 hodin spálila tokeny za zhruba 604 ETH. Druhá pak je platforma Uniswap V2, která spálila za stejné období tokeny za 455 ETH. Pomyslné stupně vítězů uzavírá nefungující tržiště Axie Infinity se spálenými tokeny za 356 ETH. 

Počet spálených Ethereů | zdroj ultrasound.money

Po londýnském upgradu začala pozvolna růst hodnota mincí Ethereum. Aktuálně se obchoduje těšně nad úrovní 3 tis. dolarů. Potvrdila se tak prognóza analytiků, kteří očekávali, že nasazení aktualizací povede ke zvýšení hodnoty Etherea. K růstu kurzu pak přispívá několik faktorů. Aktualizace EIP 1559 zavedla minimální hodnotu poplatku za spálení. Ta, podle webu btc.com, činí 21.20 Gwei/Gas. Ethereových mincí není omezený počet jako bitcoinových mincí, proto na tuto kryptoměnu může působit inflace. Zavedená aktualizace míru inflace sice snižuje, ale zatím ještě nevede ke kýženému efektu, kterým má být obrácení trendu a směřování k deflaci, tzn. ke snižování počtu mincí v oběhu. Těch je aktuálně v oběhu 117,008.287 ETH. Je to dáno i tím, že poměr odměn za poplatky vůči poměru odměn za bloky je 45,35 %.

Těžaři a investoři však chtějí své ztráty z transakcí kompenzovat. Jak bylo zmíněno výše, nejedná se zrovna o malé částky, o které přichází. I to se promítá do výsledné ceny, za kterou jsou ochotni své mince směnit. Nemluvě ještě o tzv. spropitném, které zůstává v kapse těžařům za validaci transakce. Dalším faktorem je, že Ethereum se stále ještě nevymanilo z područí Bitcoinu. Kurz etherea zůstává v korelaci s kurzem bitcoinu. London hard fork se tak podílel na růstu kurzu jen částečně. Společně s růstem kurzu bitcoinu totiž roste kurz etherea. Hodnota bitcoinu stoupla nad 43.500 USD, což samozřejmě přispělo svým dílem k větší poptávce také po ethereu. Na to, jak se aktualizace nakonec promítne do kurzu, si tak budeme muset ještě pár týdnů počkat a víc jasno do této otázky vnese až další velká aktualizace, jejíž spuštění se plánuje na prvním čtvrtletí roku 2022. 

Srovnání vývoje kurzu bitcoinu a ethereum | zdroj bitinfocharts.com




Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688