Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  07.08.2021 21:12:07

Americká inflace je vysoko, v historii již ale bylo mnohem hůře

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v červnu meziročně vzrostly o 5,4 %, nejvíce od srpna 2008. Takzvaná jádrová inflace, která nebere v úvahu kolísavější ceny energií a potravin, stoupla meziročně o 4,5 %, nejvíce od roku 1991. Změna trendu přitom byla náhlá, loni spotřebitelské ceny vzrostly o 1,4 %, nejméně od roku 2015, a v roce 2019 dosáhl jejich růst 2,3 %. Na paniku je ale brzy.

Fed a velká část analytiků tvrdí, že zvýšená inflace je dočasným faktorem. Prudký růst cen je podle nich dán hlavně loňskou nízkou srovnávací základnou v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Ceny však ženou vzhůru také faktory, které pravděpodobně budou dlouhodobější povahy - infrastrukturní investice zvyšující ceny komodit, zájem dospívajících mileniánů o vlastní bydlení nebo pokračující tištění peněz centrálními bankami.

Meziroční inflace, měřená indexem spotřebitelských cen, nad pěti procenty je při pohledu do zpětného zrcátka spíše nestandardní, na druhou stranu jde ale o hodnoty, které mají k rekordům stále daleko. První světová válka dostala inflaci v USA nad 20 %, druhá světová na dohled 20 %. Na přelomu 70. a 80. let pak spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostly o více než 13 % ročně, přičemž na přesných důvodech tohoto vývoje se ekonomové dodnes neshodnou. Jisté je jen to, že lékem na vysokou inflaci se tehdy stala politika vysokých úrokových sazeb Fedu pod vedením Paula Volckera.

Inflace 1

Jak ukazuje deflátor HDP, který se na rozdíl od indexu spotřebitelských cen nesoustředí na definovaný koš reprezentativních výrobků a služeb, ale zahrnuje de facto veškeré zboží a služby v ekonomice, Spojené státy od roku 1800 zažily přinejmenším čtyři období zvýšené inflace. Podle tohoto ukazatele dosáhla inflace maxima v roce 1910, kdy se meziroční tempo růstu cen dostalo k 8 %.

Inflace 2

Přestože je nyní míra inflace mnohem vyšší, než jaká byla k vidění od dob finanční krize, Fed to zatím nechává klidným. Vedení centrální banky se domnívá, že růst cen bude v dalších měsících polevovat. Teprve čas však ukáže, zda má Jerome Powell pravdu, nebo se současná dekáda zapíše do historie jako další období dlouhodobějšího prudkého zdražování.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688