mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  07.08.2021 00:00:00

7. a 8.10. 2021 Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, 29.8.2021 Termín k zapsání do zvláštního seznamu voličů GK Toronto

7. a 8.10. 2021 Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, 29.8.2021 Termín k zapsání do zvláštního seznamu voličů GK Toronto

07.08.2021 / 05:34 | Aktualizováno: 07.08.2021 / 07:44

Volby do Poslanecké sněmovny probíhají podle zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky (dále jen „zákon“).
Tento článek podává základní informace pro občany ČR, kteří mají v úmyslu volit na Generálním konzulátu České republiky v Torontu.

KDY? 7. a 8. října 2021

Vzhledem k časovému posunu se dle § 1 odst. 5 písm. a) zákona uskuteční hlasování na zastupitelských úřadech ČR na území USA již ve čtvrtek 7. října a v pátek 8. října 2021, tedy o den dříve než v ČR. Oba dny hlasování začíná ve 14.00 hodin a končí ve 21. 00 hodin místního času. K odpečetění volební urny, sčítání hlasů a odeslání výsledků Státní volební komisi v ČR ale dochází až v okamžiku uzavření volebních místností v ČR.

KDE? Volební místnost GK Toronto

Adresa: 2 Bloor Street West, # 1500, 15. patro, Toronto, ON, M4W 3E2. Je možné volit pouze osobně.

KDO může volit?

Voliči zapsaní ve zvláštním seznamu voličů GK Toronto a držitelé voličského průkazu.

KAM volíme? Ústecký kraj.

Státní volební komise dne 7. ledna 2021 určila losem podle § 8 odst. 2 písm. i) zákona ÚSTECKÝ KRAJ krajem, kterému budou při volbách do Poslanecké sněmovny podřazeny všechny zvláštní volební okrsky v zahraničí. Volič tedy v den voleb obdrží na GK Toronto kompletní sadu hlasovacích lístků pro všechny kandidáty a volební uskupení v Ústeckém kraji.

Další důležitá data

29. srpna 2021 – konečný termín k zápisu do zvláštního seznamu voličů (ZSV) vedeného u GK Toronto

O zápis do ZSV může občan ČR žijící v oblasti jurisdikce GK Toronto (Alberta, Manitoba, Saskatchewan a většina Ontaria - konkrétní okresy viz odkaz) požádat následujícími způsoby:

1/ osobně na GK Toronto nebo na honorárních konzulátech v naší jurisdikci, tj. na GHK v Calgary nebo HK ve Winnipegu – je nutné předložit doklad o občanství ČR (např. cestovní pas nebo občanský průkaz) a doklad potvrzující bydliště v rámci jurisdikce (např. kanadský řidičský průkaz).

2/ poštovní zásilkou na GK Toronto – k žádosti o zapsání do ZSV je nutné přiložit kopii dokladu o občanství ověřenou notářem, podpis žadatele na žádosti ale ověřen být nemusí! I zde je nutné přiložit doklad o bydlišti v rámci jurisdikce.

Žádost o zapsání do ZSV nemá zákonem daný přesný formulář. Pro lepší přehlednost a vaše pohodlí jsme vypracovali vzor žádosti, který naleznete v příloze.

Od 23. září 2021 do 6. října 2021 (případně do 1. října, viz níže) – možnost získat voličský průkaz

Voličský průkaz budete potřebovat, pokud jste zapsáni v našem ZSV, ale během voleb se budete nacházet v ČR nebo jiné zemi, a přesto se budete chtít voleb zúčastnit. S voličským průkazem lze volit v jakémkoli volebním okrsku v ČR a na všech zastupitelských úřadech ČR v zahraničí. O voličský průkaz je možné žádat již nyní osobně na GK Toronto (GK ale může voličský průkaz dle zákona vystavovat až od 23. září 2021), a to do 6. října 2021. Pokud budete žádat poštou, musí k nám zásilka doručena do 1. října 2021. O voličský průkaz se v naší jurisdikci žádá pouze na GK Toronto. Žádost, jejíž forma je volná, musí obsahovat notářsky ověřený podpis.

Závěrem

Pokud máte dotazy, které tento článek nezodpověděl, například k vyškrtnutí z ZSV, napište nám na emailovou adresu toronto@embassy.mzv.cz. Do předmětu uveďte VOLBY 2021.

Těšíme se, že se s Vámi setkáme 7. nebo 8. října 2021 ve volební místnosti na našem konzulátu. Nezapomeňte si sebou vzít svůj doklad o občanství! Bez jeho předložení volební komisi dle zákona nelze hlasovat.

přílohy

Zvláštní seznam voličů, vzor žádosti - 27 KB DOC (Word dokument) 7.8.2021
https://www.mzv.cz/file/4369001/Zadost_o_zapis_do_zvlastniho_seznamu_volicu.doc


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688