pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  06.08.2021 00:00:00

Pardubický: Užhorodské letiště má zájem o přímé spojení do Čech

Desetitisícům Ukrajinců, kteří pracují v České republice, by se mohl výhledově usnadnit pohyb mezi oběma zeměmi. Užhorodské letiště v Zakarpatské oblasti má zájem jednat o přímém leteckém spojení s pardubickým letištěm. O možnostech spolupráce a fungování samotného letiště jednali zástupci Pardubického kraje s vedením oblastní rady a samotného letiště v Užhorodě, které bylo slavnostně otevřeno v květnu 1929.

„Užhorodské letiště po delší době zahájilo pravidelný linkový provoz. V tuto chvíli se jedná pouze o vnitrostátní linku z Kyjeva, ale výhledově by se mělo otevřít i do Evropské unie. Vedení letiště proto již jednalo například v Košicích a zvažuje další kroky. Byli jsme požádáni, abychom zprostředkovali kontakty s vedením společnosti EBA a prověřili možnosti a zájem ze strany leteckých společností. Umím si představit, že by linka mohla být kromě desetitisíců Ukrajinců pracujících v České republice atraktivní také pro turisty, kteří často do Zakarpatské oblasti jezdí vlaky, autobusy či vlastní dopravou. Zájem ze strany užhorodského letiště je velký, ale v tuto chvíli se jedná opravu jen o prvotní myšlenku. K prvnímu odletu do Pardubic je skutečně velmi dlouhá a složitá cesta,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Z Pardubic v tuto chvíli provozuje pravidelné letecké spojení s Ukrajinou společnost WizzAir, která létá do Kyjeva a Lvova. „V rámci možné spolupráce je celá řada otázek, které je nutně zodpovědět. Těmi nejdůležitějšími jsou stav užhorodského letiště a letecká společnost, která by linku provozovala. Je důležité, že při naší pracovní návštěvě jsme byli ujištěni, že místní letiště dokáže odbavovat cestující do schengenského prostoru. Management pardubického letiště bude maximálně nápomocen ukrajinské straně a uvidíme, zda se nám podaří navázat na letecký most, který fungoval za první republiky,“ řekl krajský zastupitel a člen představenstva společnosti EBA Jan Hrabal s tím, že managementy obou letišť rovněž prověří možnost zavedení mezipřistání na lince Pardubice–Kyjev právě v Užhorodě, to by totiž mohlo ekonomicky zefektivnit záměr propojení obou partnerských regionů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688