mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.08.2021 11:31:00

Albánie vyhlásila tendr na výstavbu mezinárodního letiště Saranda

Albánie vyhlásila tendr na výstavbu mezinárodního letiště Saranda

06.08.2021 / 11:27 | Aktualizováno: 06.08.2021 / 11:31

Nové mezinárodní letiště má být vybudováno v největším středisku albánské riviéry Saranda. Tendr na projekt, výstavbu a provozování letiště byl právě vyhlášen, nabídky lze přijímat do 23. září 2021.

Tendr na výstavbu letiště Saranda vypsalo ministerstvo infrastruktury a energetiky dne 3.8.2021. Uzávěrka tendru je 23.9.2021. Tendrová dokumentace v angličtině je k dispozici na albánských webových stránkách Ministerstva infrastruktury a energetiky Albánie v sekci publikace/oznámení (https://www.infrastruktura.gov.al/shpallje).

Výstavba letiště má být uskutečněna na bázi BOT (Build Operate Transfer). Uchazeč tendru musí na své náklady vyhotovit projekt, letiště postavit (ranvej o délce 2,2 km a terminál o min. ploše 5 tis. m2) a ve své režii provozovat na základě státem vydané koncese po dobu 35 let. Předpokládané náklady na výstavbu činí 34,3 mil. EUR. Uchazeč musí předložit referenci z výstavby nebo rekonstrukce letiště kategorie 3C, včetně ranveje a terminálu o kapacitě minimálně 1 mil. cestujících ročně. Ačkoli se během prvních 10 let provozu nepředpokládá více než 300 tis. cestujících ročně, během dalších 10 let by se měl příliv cestujících více než zdvojnásobit. Proto musí být terminál navržen tak, aby mohl být v budoucnu rozšířen až na kapacitu 2 mil. cestujících ročně.

Na rozdíl od nedávno kontrahovaného projektu na výstavbu letiště Vlora, kde vláda investorovi garantuje během prvních 10 let provozu minimální příjem, u tohoto projektu žádné vládní záruky pro případ poklesu předpokládaných tržeb nebudou.

Nové letiště v Sarandě má přilákat nejen zahraniční turisty, ale též investory do nových turistických kapacit a logistické infrastruktury, včetně rekonstrukce přístavu.

Albánie má v současné době pouze dvě letiště, a to mezinárodní letiště v Tiraně a nedávno zrekonstruované mezinárodní letiště v Kukës na severu Albánie, které si nicméně zachová regionální význam pro horské oblasti Albánie a Kosova. Další nové mezinárodní letiště má vyrůst v přímořském středisku Vlora ve střední Albánii. Kontrakt na výstavbu tohoto letiště byl podepsán nedávno.

Zastupitelský úřad v Tiraně je připraven poskytnout případným zájemcům z řad českých firem součinnost při podání nabídky.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Tiraně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688