Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.08.2021 10:54:18

Průmysl sice roste, ale brzda subdodávek je silná (Analýza makroindikátorů)

Průmyslová výroba jako celek meziměsíčně vzrostla, i když opožděné subdodávky vedly k dalšímu poklesu produkce automobilů. Pokles exportu a růst importu stáhl v červnu bilanci zahraničního obchodu nečekaně do deficitu. Stavebnictví meziměsíčně stagnovalo a jeho produkce se tak v meziročním srovnání držela v solidním růstu.

Průmyslová produkce v červnu oproti květnu vzrostla o 1,0 %. Jen částečně tak kompenzovala květnový pokles o 3,6 %. I takový výsledek je v kontextu zpožděných dodávek komponent do výroby dobrou zprávou. Potěšující je to i s ohledem na červnový pokles průmyslové výroby v sousedním Německu o 1,3 % m/m. Červnový výsledek je navíc citelně nad odhady analytiků. Ti v průměru čekali meziroční růst průmyslu o 7,9 %, přičemž náš odhad činil 10,0 % a skutečnost pak ukázala na 11,4 %. V květnu činil meziroční růst 32,3 %, ale to bylo z velké části dáno nízkou srovnávací základnou z minulého roku.

Dvouciferná meziroční tempa růstu průmyslu jsou stále dána srovnáním s nízkou úrovní produkce v minulém roce. Hlavním tahounem je kovodělná výroba s meziročním růstem o 21,0 %, dále výroba motorových vozidel s růstem 7,0 % y/y a produkce pryžových a plastových výrobků rostoucí 17,8 % y/y.

Dochází ke zvyšování zaměstnanosti v průmyslu. V meziročním srovnání se její propad v červnu snížil na -0,9 % z předchozích -1,4 %. Meziroční tempo růstu mezd se snížilo na stále vysokých 10,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se v červnu zvýšily o 20,5 % y/y, zatímco ty tuzemské vzrostly o 27,9 % y/y. 

Výsledek za červen je sice dobrou zprávou, ale v datech je evidentní negativní působení chybějících komponent do výroby, a to zejména v automobilovém průmyslu, kde produkce druhý měsíc v řadě klesla.

Potíže v subdodávkách pravděpodobně přetrvají i v dalších měsících a budou omezovat výkon průmyslu. Naopak směrem vzhůru jej bude táhnout rostoucí poptávka a zakázky. O expanzi výroby nasvědčuje vývoj předstihových indikátorů a růst důvěry podnikatelů. Efekt nízké srovnávací základny rychle zeslábne a v dalších měsících se meziroční tempa růstu průmyslu vrátí do jednociferného teritoria. Naše prognóza pro letošek počítá s růstem průmyslu poblíž 11 %. Nebýt problémů s chybějícími subdodávkami nebyl by pro letošek problém dosáhnout růstu kolem 20 %.

Zahraniční obchod spadl do deficitu

V kontextu solidního výsledku průmyslové výroby za červen překvapil naopak propad bilance zahraničního obchodu do deficitu 6,9 mld. . To je meziroční zhoršení o téměř 41 mld. . Čekal se přitom přebytek kolem 20 miliard. Důvodem je v souvislosti s oživením investic a spotřeby rostoucí import, zatímco export klesá i z důvodu slabší výroby motorových vozidel a prohloubení deficitu bilance s ropou a zemním plynem. Meziměsíčně tak v červnu vývoz klesl o 2,1 % (SA), zatímco dovoz rostl o silných 3,0 % (SA). V meziročním srovnání roste import o 30,1 %, přičemž export pouze o 13,2 %. Naše prognóza pro letošek počítá s přebytkem zahraničního obchodu poblíž 180 mld. , tedy s podobným jako v minulém roce. Nicméně červnový výsledek ukázal, jak výrazné překvapení může omezení na straně exportu připravit. Podobný vývoj se přitom může v dalších měsících opakovat.

Stavebnictví se vyvíjí relativně příznivě

Stavebnictví za červen vyslalo neutrální signál, když produkce meziměsíčně stagnovala. V meziročním srovnání to představuje růst o 7,9 %. Obecně je výsledek stavebnictví za první polovinu roku relativně příznivý a indikuje pro letošek růst stavební produkce kolem 4 %, což je s ohledem na předchozí ekonomický šok potěšující vývoj. I stavebnictví má však výrazné problémy s dodávkami materiálů, vedoucí k tlakům na růst cen. To i zde bude omezovat tempo oživení produkce, i když nikoliv takovou silou, jako v případě průmyslu, kde jsou chybějící subdodávky hlavní bariérou expanze. V případě stavebnictví jsou dle statistických šetření hlavní bariérou růstu chybějící zaměstnanci.

Z pohledu finančního trhu jsou dnes zveřejněné údaje v souhrnu spíše neutrální až mírně pozitivní. Koruna nicméně posílila za podpory spekulací na další zvyšování úrokových sazeb, které na včerejším zasedání signalizovala ČNB.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688