Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.08.2021 07:45:47

Trh práce v USA ukáže další zlepšení (Ranní zpráva z finančního trhu)

Data z amerického trhu práce by měla za červenec vykázat zlepšení podobným tempem jako v červnu zejména díky sektoru služeb. Průmyslová výroba v Německu ukáže růst, a také průmysl v ČR by měl korigovat předchozí pokles.

Od českého průmyslu čekáme tlumený růst

Hlavním údajem dnešního dne bude počet nových pracovních míst v USA za červenec. Trh očekává zvýšení zaměstnanosti o 870 tisíc a odhad SG činí 825 tisíc. Přibývat by měla místa především v sektoru služeb. Rovněž se po překvapivém zvýšení v červnu čeká nyní pokles míry nezaměstnanosti. Čím vyšší údaje uvidíme, tím lze očekávat vyšší spekulace na utaženější měnovou politiku Fedu a tudíž i silnější dolar. V Německu dnes pozornost upoutá vývoj průmyslové výroby za červen. Po předchozím poklesu se čeká růst, který navíc indikovaly i včera zveřejněné průmyslové objednávky. Výsledek pak ovlivní i očekávání ohledně vývoje průmyslu v ČR.

V ČR bude zveřejněna série dat z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Po předchozích slibných nárůstech přišel v květnu propad průmyslové produkce o silných 3,6 % m/m. Pro červen čekáme jen mírnou korekci vzhůru, a to zejména s ohledem na vysoké úrovně měkkých indikátorů důvěry, které souvisí s ústupem pandemie. Nicméně, s narůstající intenzitou rychlejší expanzi brání chybějící komponenty a materiály do výroby. V souhrnu tak za červen čekáme růst průmyslové výroby o 0,9 %. To by v meziročním vyjádření znamenalo stále růst lehce nad 10 %.

ČNB zvýšila repo na 0,75 %

Česká národní banka zvýšila včera klíčovou repo sazbu na 0,75 % z předchozích 0,50 %. Pro zvýšení o 25 bb hlasovali 4 členové, o 50 bb jeden a pro stabilitu 2 členové bankovní rady. To je stejné rozložení hlasů jako na minulém zasedání. Finanční trh se zvýšením sazeb plně počítal. Stejně tak počítal i s tím, že nová prognóza bude signalizovat potřebu utaženější měnové politiky. I k tomu došlo. Nová prognóza ukazuje pro letošek růst HDP o 3,5 %. To je od minulé prognózy ukazující 1,2 % sice významný posun, ale nikterak překvapivý s ohledem na již známý vývoj v první polovině roku. Prognóza inflace byla zvýšena významně tak, že ještě ve druhém čtvrtletí příštího roku činí 3 % y/y, což je oproti předchozí prognóze výš o 70 bp. Úrokové sazby rostou v prognóze sice rychleji již nyní, ale v roce 2022 už naopak velmi pomalu a to tak, že na konci roku 2022 by se klíčová sazba měla nacházet na 2,0 %. Měnové podmínky by se dle nové prognózy měly přitáhnout o něco více přes měnový kurz, který je pro konec roku předpokládán u 24,30 CZK/EUR oproti 24,80 CZK/EUR v předchozí prognóze. Guvernér Rusnok na tiskové konferenci uvedl, že bankovní rada necítí urgenci zvyšovat úrokové sazby tak jako indikuje prognóza. Nicméně současně naznačil, že možnost zvýšení úrokových sazeb o 50 bb již na tomto zasedání bylo zvažováno více členy jako možnost. V tomto směru je vyjádření ČNB poměrně jestřábí. I nadále se kloníme k názoru, že ČNB bude postupovat spíše opatrněji, než indikuje prognóza a do konce roku dodá zvýšení na zasedání v září a v listopadu po 25 bb. O tom, zda bude tímto tempem pokračovat i v prosinci rozhodne vývoj dat zejména inflace a případně měnového kurzu. Koruna po zasedání posílila lehce pod úroveň 25,40 z předchozí úrovně 25,45 CZK/EUR. Blíže k měnové politice ČNB viz https://bit.ly/37mCK8z.

Zveřejnění maloobchodních tržeb v ČR za červen potvrdilo, že oživení po rozvolnění opatření pokračovalo. V meziročním vyjádření byl výsledek celkových tržeb 9,7 % a 7,2 % bez zahrnutí prodeje a oprav aut o více než dva procentní body nad našimi odhady i odhady analytiků. Nicméně důvodem byla vzestupná revize předchozích dat, zatímco meziměsíční zvýšení zhruba odpovídalo našemu očekávání 0,8 % m/m. Více k vývoji maloobchodu viz https://bit.ly/3jtHRJT.

Potěšily německé průmyslové objednávky, které navnadily očekávání na dnešní zveřejnění průmyslové výroby v Německu i ČR.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688