Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.08.2021 06:06:08

SAB Finance chce „překotným“ způsobem k akcionářům dostat slíbenou dividendu

Na pražské burze mají za sebou půl roku nevýrazného obchodování akcie společnosti SAB Finance. Tedy posledního nováčka hlavního trhu, který se tak dokonce dostal i do báze indexu PX. Zde se s aktuální vahou 0,14 % v tomto ohledu vlastně dlouhodobě na chvostu přetahuje s akciemi PHOTON ENERGY. Finanční titul je však každopádně na pokraji zájmu investorů, když žádnou neobvyklostí není i řada dnů bez jediného obchodu. Jistě stále i důsledek nestandardně uskutečněného IPO, o kterém jsme v minulosti psali. Firma chce investorskou veřejnost nově přilákat nižší cenou akcií SAB Finance, když hodlá uskutečnit štěpení akcií. A jistě také při IPO avizovanou dividendou, ke které se však akcionáři letos dostanou až díky jednorázovým účetním operacím.

Zisk za 1. pololetí vzrostl o necelých 18 %

Společnost SAB Finance zveřejnila neauditovanou pololetní zprávu, ve které za dané období mj. zmiňuje „přeplňování obchodních plánů a pokračování trendu navyšování ziskovosti“. Z hlediska právě čistého zisku skutečně dosáhla rekordního výsledku 68,9 mil. , tedy 267 na akcii. Zisk před zdaněním vzrostl meziročně obdobně o necelých 18 % na 85 mil. . Z mezitimní závěrky však plyne, že na vylepšení ziskovosti se zejména podílely meziročně výrazně nižší správní náklady a náklady na úroky apod. Firmě se podařilo také o více než 3 mil. snížit náklady na zaměstnance. Zisk ze samotných poskytovaných finančních operací naopak o zhruba 3 mil. klesl na 157,1 mil. .

Akcionáři se letos zřejmě dočkají 68 mil.

Jak známo domácí právní řád zná u akciových společností pouze klasickou dividendu, kterou lze vyplácet až na základě auditované roční účetní závěrky. Cesta, jak dostat k akcionářům část vyprodukovaného zisku již v daném roce, téměř neexistuje. V roce 2019 určitou variantu ukázala MONETA, když je třeba vše řešit vlastně nestandardně mezitimní individuální účetní závěrkou, resp. základem stejně vždy musí být závěrka a zisk z předchozího roku. V návaznosti na tato fakta, jsme tak již dříve uváděli, že se akcionáři SAB Finance standartní dividendy letos zřejmě nedočkají. Z loňského zisku si ji totiž, díky neobvyklému rozhodnému datu pro nárok již k 30.11.2020,  nechal po letošním IPO vyplatit Radomír Lapčík, resp. jeho firma SAB Financial Group tak v dubnu získala 100 mil. . SAB Finance však cestu našla – sáhne do účetnictví.

Společnost potvrdila záměr vyplácet 5 % dividendu vztaženou k ceně v IPO, resp. k 10 600 . Na avizované pololetní bázi tedy 265 . Vzhledem k výše uvedenému však téměř není z čeho, resp. na účtu nerozděleného zisku se nachází necelých 11 mil. . SAB Finance k naplnění vyplacení „mezitimní dividendy“ hodlá rozpustit a zrušit rezervní a ostatní fondy. A právě jejich zůstatky ve výši cca 29 mil. převést na účet nerozděleného zisku. I tak to tedy ještě na celkovou výplatu nestačí, společnost chce pro zbylých potřebných cirka 28,5 mil. sáhnout do vlastního kapitálu.

Letos druhá valná hromada

O výše uvedeném bude mj. rozhodovat valná hromada svolaná na 3. září, které se budou moci zúčastnit akcionáři vlastnící akcie k 27. srpnu. Pokud účetní transakce schválí, což lze vzhledem k majoritnímu akcionáři považovat za formalitu, akcionáři by se měli daného požitku 265 dočkat prostřednictvím Centrálního depozitáře 23. září. Rozhodné datum pro nárok je navrhováno na 9. září, tedy na pražské burze by se akcie SAB Finance měly naposledy s nárokem obchodovat nejspíše v úterý 7. září. SAB Finance neuvedla, jakému zdanění bude dividenda podléhat. Vzhledem ke struktuře použitých fondů to možná může být další oříšek…

Štěpení akcií

Akciím SAB Finance lze přiřknout na pražské burze jedno prvenství. A to že jsou letos cenově nejstabilnějším titulem, když jejich cena nevybočila z pásma 10 500 – 10 600 . Po akciích PHILIP MORRIS jsou v absolutních číslech druhé nejdražší, čemuž firma připisuje i jejich nízkou likviditu, resp. horší přístup pro investory. Valná hromada tak má odsouhlasit štěpení akcií SAB Finance v poměru 1:10, což tedy přinese úměrný pokles kurzu.

Ke svolané valné hromadě možno zmínit ještě neobvyklý požadavek společnosti, když žádá všechny akcionáře o potvrzení jejich účasti na valné hromadě (prostřednictvím zaslaného e-mailu), a to bez zbytečného odkladu po přečtení pozvánky.

Minoritní akcionáři drží 11,5 %

Již před časem SAB Finance zveřejnila, že v rámci veřejné nabídky k „limitnímu“ 30. červnu bylo prodáno 29 663 akcií. Tedy sotva čtvrtina zamýšleného množství, když v prospektu R.Lapčík deklaroval prodej až 49 % akcií. Výpočtem tak lze určit, že R.Lapčík z prodejů akcií nejspíše získal okolo 313 mil. (při ceně 10 560 ). Připomenout lze, že naposledy loni na 73 tisíc akcií kupoval za jejich nominální hodnotu 3 880 při navyšování základního jmění společnosti o 283 mil. .

Struktura skupiny Radomíra Lapčíka

Zdroj: SAB Finance

Dřívější regulatorní hlášení letos ukázalo, že prvním kvalifikovaným akcionářem SAB Finance se stala TRINITY BANK. Tedy společnost, která je však z 9,8 % vlastněna právě společností SAB Finance… Druhý a dosud poslední známý kvalifikovaný akcionář také „není daleko“. Společnost TBGF SICAV, coby fond kvalifikovaných investorů, sídlí totiž na stejné adrese coby SAB Finance. Loni založený fond je obhospodařovaný společností. AVANT, doplnit lze, že ovládající osobou má být JUDr. Jiří Voda.

Závěrem snad jen dodat potvrzený výhled SAB Finance, když letos plánuje dosáhnout zisku před zdaněním 168 mil. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688