Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.08.2021 16:45:03

Akcie Robinhood vystřelily výše a původní akcionáři už hodlají prodávat

Wall Street má za sebou další příklad, jak drobní investoři mohou zahýbat s cenou akcií. Pár dní po vstupu akcií kalifornské Robinhood Markets (dále jen Robinhood) na trh se titul dočkal i více než dvojnásobného zhodnocení. Po prvotně poměrně nevlídném přijetí titulu na trhu se totiž v tomto týdnu v mnohem větší míře na něj zaměřili samotní uživatelé této obchodní platformy určené ať už pro obchodování akcií, opcí či také kryptoměn.

Akcie Robinhood se od počátku tohoto týdne nasměrovaly výše a v úterý již uzavřely vůbec poprvé nad cenou z IPO (38 USD). A to rovnou poměrně výrazně na 46,80 USD. Začala se výrazně zvedat likvidita, když majitele vyměnilo téměř 88 mil. akcií. Free float akcie se vlastně více než protočily, protože lze připomenout, že v rámci primární emise jich bylo prodáno 55 mil. Středeční obchodování však teprve přineslo výstřel výše, když se titul krátce dostal až na 85 USD. Nakonec zakončil mírně nad hranicí 70 USD a majitel vyměnilo dokonce 170 mil. akcií!

Free float se může znásobit

V návaznosti na zmiňovaný vzestup ceny se poměrně bleskurychle na americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) dnes objevil registrační dokument otevírající cestu dřívějším akcionářům (před IPO) zamířit se svými akciemi ve velkém na trh. Celá řada společností, jako například Andreessen Horowitz, New Enterprise Associates či WC Longbow Investor, oznámily záměr prodat v souhrnu až 97,98 mil. akcií Robinhood. Tedy část z nich ještě ani fyzicky nemají, když „leží“ v konvertibilních dluhopisech či warrantech vydaných ještě před IPO. Zmiňovaná Andreessen Horowitz coby významný zhruba 10% akcionář hodlá konkrétně svůj podíl snížit o 3,9 %, resp. 2,9 mil. akcií.

Trh může vystrašit uváděná maximální cena za akcii ve výši jen 35,12 USD. Jedná se však logicky jen o odhadní cenu, na níž je navíc navázán úvodní registrační poplatek, který je nutno SEC zaplatit. Ten nyní dosáhl 375 tis. USD. Dokument také poodkryl, že po uzavření IPO měla firma zhruba 1 650 akcionářů, kteří v souhrnu drželi na vydaných 720 mil. obchodovatelných akcií třídy A. Vedle toho má firma ještě vydáno na 130 mil. akcií třídy B, které je rozděleno mezi 8 akcionářů, resp. i zakladatele. Jak už jsme uváděli i před IPO, nalézt lze pro management přiřknuté také nemalé množství opcí na akcie.

Kdo prodělá?

Jak sama společnost Robinhood před svým vstupem na akciový trh v rámci prezentování svého byznysu uvedla, nadpoloviční většina jejich zákazníků je trhem nepolíbená, resp. firma je pro ně vůbec první cestou do světa kapitálových trhů. A v té souvislosti je zcela logickou otázkou, předem s poměrně jasnou odpovědí, jakými znalostmi daní investoři disponují. Tedy do jaké míry jsou schopni vnímat ekonomiku jednotlivých obchodovaných společností. Do jaké míry může pro ně být aplikace jen určitou virtuální hrou, avšak s reálnými penězi… Připomenout lze například vývoj mediálně známých akcií AMC Entertainment Holdings (AMC), které se letos dostaly rovněž do hledáčku drobných investorů. A ti dokázali vyhnat cenu až nad 72 USD, nyní je však již sotva poloviční.

Závěrem možno zmínit úvodní tržní čtvrteční reakci akcií Robinhood (HOOD). Titul logicky zamířil na nižší hodnoty. Své dno zatím vytvořil na 58,30 USD, okolo 16:30 hod. našeho času se drží nad 63 USD, tedy oproti středě zhruba o desetinu níže.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.04.2022Česká zbrojovka: Akcionáři prodávají 3,65 % akcií - Komentář k firmě Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.11.2021CZG: Část akcionářů prodává své akcie Research (J&T BANKA)
04.08.2021Akcie Robinhoodu vystřelily o 65 % X-Trade Brokers (XTB)
22.06.2020FT: Robinhood a ceny akcií Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688