mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.08.2021 14:58:00

„Green Channel“ láká zahraniční investory do Lotyšska

„Green Channel“ láká zahraniční investory do Lotyšska

04.08.2021 / 14:18 | Aktualizováno: 05.08.2021 / 14:58

Od března 2021 mohou firmy využívat nový projekt na podporu zahraničních investic „Green Channel“ vypracovaný Ministerstvem hospodářství a Lotyšskou investiční a rozvojovou agenturou (LIAA). Již po necelém půlroce přináší tato iniciativa výsledky v podobě řady nových investic, které pomohou nastartovat lotyšskou ekonomiku po covidové krizi.

„Green Channel“ je iniciativa vytvořená ve spolupráci Ministerstva hospodářství LV a Lotyšské investiční a rozvojové agentury (LIAA), která má za cíl podpořit zahraniční subjekty v jejich snahách proniknout na lotyšský trh. Program, který mimo jiné citelně zjednodušuje administrativní procedury a v přípravné fázi investice nabízí asistenci specialistů LIAA firmám „na míru“, je jedním z vládních nástrojů k podpoře oživení ekonomiky po krizi spojené s pandemií COVID-19.

Firmy, které chtějí využít tohoto nástroje, musí splňovat podmínky trvání, minimálního objemu investic, počtu nově vytvořených pracovních míst a jejich zaměření musí patřit do jedné z prioritních průmyslových oblastí (viz přiložený přehled v .pdf souboru; informace lze také nalézt na webu LIAA nebo www.investinlatvia.org).

„Green Channel“ funguje

Podle studie společnosti Ernst&Young klesly kvůli pandemii COVID-19 v roce 2020 celkové přímé zahraniční investice do Evropy o 13%. Lotyšsko naopak loni dosáhlo investičního rekordu za posledních deset let. Celkový objem zahraničních investic v roce 2020 přesáhl 16,5 mld. EUR (oproti roku 2019 je to nárůst zhruba o 5%). Nyní, necelý půlrok po představení „Green Channel“, je jasné, že letos se díky novým nástrojům na podporu investic růst ještě zrychlí. Nejnovější údaje LIAA ukazují, že objem nových investic v prvních šesti měsících roku 2021 již dosahuje na celkové hodnoty roku 2020.

Za prvních šest měsíců roku 2021 přilákalo Lotyšsko jen v rámci prgramu „Green Channel“ 17 nových investičních projektů v hodnotě 313 milionů EUR, jež by mohly pomoci vytvořit 1.615 nových pracovních míst. Z těchto projektů byly vybrány čtyři, které svým zaměřením splňovaly kritéria nastavená pro „Green Channel“, ostatní byly realizovány standardní cestou. Mezi těmito čtyřmi, které spadaly do předepsaných prioritních sektorů, lze jako nejúspěšnější příklady jmenovat např. plány na rozšíření společnosti Webhelp, jednoho z předních poskytovatelů digitálních služeb v Evropě, nebo estonskou skupinu Graanul Invest, která v Lotyšsku plánuje vybudovat závod na výrobu dřevěných palet. Čtyři projekty, ucházející se o program „Green Channel“, patří do sektoru stavebního průmyslu a jsou v současné době v procesu schvalování, dalších deset se ještě připravuje. Jejich odhadovaná hodnota je 2,95 mld. EUR . Pokud se projekty podaří realizovat, mohou přinést dalších 1.225 pracovních míst.

Nový investiční instrument nabízí uplatnění českým subjektům

„Green Channel“ je tedy nový nástroj pro podporu zahraničních investic do Lotyšska, který se již několik měsíců po svém zavedení začíná slibně rozvíjet. Zájem o jeho využití by mohly mít i české firmy, které podnikají v oblasti chytré energetiky a mobility, stavebnictví či transport a logistika. Mezi podporované sektory dále patří biomedicína a farmacie, ICT nebo chytré materiály a fotonika.

Marta Hušková, zástupkyně velvyslankyně ZÚ Riga

LIAA Green Channel (PDF, 424 KB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688