olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  05.08.2021 00:00:00

Olomouc: Finance na dostatečnou údržbu komunikací v rozpočtu chybí

Finance na dostatečnou údržbu komunikací v rozpočtu chybí

5. srpna 2021 (čt)

Přes 57 procent všech vozovek z celkové délky cca 242 km ve vlastnictví města je ve výborném nebo vyhovujícím stavu. Zbylých téměř 43 procent však vyžaduje v nejbližší době provedení údržby nebo opravy. Vyplývá to z analýzy stavu vozovek, kterou si nechalo zpracovat vedení města. Součástí analýzy je také kalkulace optimálních nákladů na údržbu, tak aby se stav komunikací v Olomouci zlepšoval nebo alespoň nezhoršoval.

„Takto podrobnou analýzu a její vyhodnocení jsme si nechali vypracovat poprvé. A je to tedy také poprvé, kdy se seznamujeme s výpočty a finančními plány na střednědobý plán údržby, které mají jasné dopady do investic města,“ vysvětluje primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Z vyhodnocení odborné analýzy, které počítá s desetiletým plánem, totiž vyplynulo, že k údržbě vozovek respektive jejich konstrukčních vrstev by město mělo v nejbližších 10 letech vynaložit průměrně 107 milionů korun ročně. V závěru zprávy hovoří odborníci o částce 70 – 100 milionů korun, kterou by město ročně mělo investovat do údržby konstrukčních vrstev vozovek a která by měla zabránit pokračování degradace sítě místních komunikací. Předložený materiál navíc zohledňuje pouze náklady na údržbu a opravy vozovek místních komunikací a nejsou do něj zahrnuty náklady na údržbu a opravy chodníků, mostů a ostatních objektů a ani následné náklady na diagnostické průzkumy a projekční práce.

„Tato analýza přesně ilustruje, jak složité je starat se o veřejný majetek a hospodařit s veřejnými penězi. Černé na bílém jsme dostali doporučení, co bychom měli dělat, aby se stav olomouckých silnic nejen zlepšoval, ale hlavně aby se dále nezhoršoval. Jenže navržená částka, ke které se navíc musí připočítat náklady na projekční práce i údržbu nebo rekonstrukci souvisejících komunikací, absolutně neodpovídá našim možnostem v rámci rozpočtu. Příjmy města jsou velmi omezené, proto výdaje musíme plánovat opravdu obezřetně a vyváženě a s přihlédnutím ke všem oblastem, které je třeba ve městě financovat a podporovat,“ říká investiční a dopravní náměstek primátora Martin Major s tím, že v letošním rozpočtu se čistě na údržbu konstrukčních vrstev vozovek podařilo vyčlenit zhruba 20 procent doporučené částky.

Každoročně předkládají odborníci vedení města ke schválení vybrané části místních komunikací, které by měly projít opravou nebo rekonstrukcí. Zároveň Rada města Olomouce schvaluje také investice většího rozsahu. Výběr vždy vychází z posouzení aktuálního technického stavu daných komunikací.

„Toto je téma, ze kterého mám opravdu dlouhodobě vrásky na čele. Obdobné analýzy jsme si nechali udělat ve školách, máme je zpracované i pro vodovody a kanalizace a tam všude nám peníze chybí. Zároveň jsme si ale vědomi toho, že město se musí dále rozvíjet, je třeba budovat novou infrastrukturu, přebíráme do majetku infrastrukturu z developerské výstavby. A při tom všem víme, že nám chybí finance i na to, abychom i ten stávající majetek dostatečně udržovali. Jediné řešení je v tomto případě opravdu změna rozpočtového určení daní pro města naší velikosti, od kterých se očekává, že budou financovat mnohem víc než běžná malá obec. Koneckonců, tuto nespravedlnost tady při své návštěvě v Olomouci připomněl i premiér Andrej Babiš,“ vysvětluje primátor Žbánek. „V dlouhodobém investičním plánu máme připravené projekty za 17 miliard, které Olomoučané chtějí, aby se realizovaly, ale prostředky na ně zkrátka chybí,“ dodává.

| Poslední úprava: 5. srpna 2021 (čt)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688