Auto Moto  |  05.08.2021 12:16:05

Poptávka po ojetinách je rekordní. Lidé by kupovali, ale ojetin je stále méně. Oproti předcovidovému roku 2019 chybí přes 5 000 aut.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů se do Česka za sedm měsíců letošního roku dovezlo 100 388 ojetin, což je stále o 5 608 aut méně, než v roce 2019 před nástupem koronavirové pandemie. Nízký objem dovozů je tak kromě obecného nedostatku nových aut i ojetin dalším faktorem, který vede ke zvyšujícím se prodejům aut v českých autobazarech. Skupina AURES Holdings, pod jejíž křídla spadá síť autocenter AAA AUTO a Mototechna v posledních třech měsících prodala vždy přes 8 000 aut za kalendářní měsíc.

V uplynulém měsíci dosáhla síť AAA AUTO ve střední Evropě nejlepšího prodejního výsledku ve své historii. V červenci z jejích poboček odjelo k novým majitelům 8 759 vozů. V květnu letošního roku padl poprvé dosavadní rekord z října 2019 (přes 8 000 prodaných vozů za měsíc) a nahradila ho hodnota 8 533 aut v kalendářním měsíci. V červnu se prodeje držely na obdobné úrovni a z poboček odjelo 8 412 ojetin. Od otevření maloobchodních prodejen 10. května letošního roku tak skupina AURES Holdings prodala během tří měsíců 25 704 aut z druhé ruky, a dosáhla tří nejlepších měsíčních výsledků ve své téměř třicetileté historii.

„I když jsme po roce s pandemií očekávali postupný návrat do normálu a zvýšený zájem zákazníků o obměnu vozového parku, takové prodejní výsledky nás mile překvapily. Lidé častěji cestují na dovolenou vlastními vozy a chtějí mít jistotu, že auto bude naprosto spolehlivé, proto ho často před dovolenou vymění za novější. Vzhledem k odložené spotřebě a úsporám z covidové doby si více zákazníků může novější vůz dovolit, “ říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA AUTO. Síť proto rozšířila svou nabídku v České republice i o výběr vozů z jiných zemí, které zákazníkovi přiveze. „Momentálně tedy disponujeme nabídkou až 13 000 aut,“ uvedl Vaněček.

Rekordní poptávka, ale i tristní situace na trhu nových vozů, kde se stále prodlužují čekací doby v důsledku nedostatku čipů a polovodičů, vede zákazníky právě do autobazarů. Situaci výrazně ovlivňuje i stále omezený dovoz ojetin ze států západní Evropy, tedy jeden z klíčových zdrojů ojetých aut ve státech Visegrádské čtyřky. „Podle údajů Svazu dovozců automobilů se do Česka za sedm měsíců letošního roku dovezlo 100 388 ojetin, což je stále o 5 608 aut méně, než v roce 2019 před nástupem koronavirové pandemie. Dovozy letos překonaly hodnoty roku 2019 pouze v červnu, jinak se stále drží pod touto úrovní a zahraniční ojetiny tak na trhu chybí. Značně nedostatkový zbožím jsou zejména velké rodinné vozy, které vzhledem k současným trendům rodiny využívají například ke kempování v tuzemsku a okolních státech. To pochopitelně tlačí ceny ojetin nahoru a dá se očekávat, že zatím stále mírně porostou,“ doplňuje Vaněček.

V loňském roce se ojetých aut dovezlo nejméně za pět let, kdy jich bylo do konce července importováno pouze 84 538. V průměru se tak jednalo o 12 077 aut měsíčně. V letošním roce je měsíční průměr 14 341 vozů, zatímco v roce 2019, který nebyl nijak ovlivněn pandemií, se ze zahraničních trhů měsíčně dováželo 15 142 aut. „S nedostatkem ojetin se v současnosti potýká celá Evropa, takže kvalitní vozy, které jsou aktuálně v nabídce, rychle mizí a nové do inzerce přibývají pomaleji, než jsme zvyklí,“ uzavírá Vaněček.


Skupina AURES Holdings působí na trhu již 29 let. Provozuje síť více než čtyř desítek poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,5 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně průměrně 80 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama. Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a letos v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy. Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688