Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.08.2021 12:07:16

Akcie Bayeru padají. Lepší prognózu zastínila horší čísla divize, která kdysi pojala Monsanto

Akcie Bayeru klesají v systému Xetra o více než 5 procent. v jednu chvíli se však propadaly nejníže od loňského prosince. Investoři si nevšímají odhadu vyšších tržeb, který dnes německá firma představila, ani čerstvé akvizice americké farmaceutické společnosti. Jejich pohled směřuje na inflaci, která v posledním čtvrtletí stlačovala marže v divizi Crop Science pro přípravky na ochranu rostlin.

Stejná divize, která před třemi lety absorbovala Monsanto, měla ve druhém čtvrtletí větší náklady a její zisk EBITDA kvůli tomu i kvůli nepříznivému vývoji směnných kurzů zaostal za odhady o skoro 15 procent. Pod odhadem zůstal i zisk EBITDA celé společnosti za druhé čtvrtletí, který dosáhl 2,58 miliardy EUR po očištění při odhadu 2,87 miliardy EUR. Tržby na úrovni 10,85 miliardy EUR naopak tržní očekávání překonaly. Celkově ale firma zůstala ve druhém čtvrtletí v čisté ztrátě 2,34 miliardy EUR.

Akcie firmy se dnes ve Frankfurtu propadly o více než 6 procent, nejvíce za posledních pět měsíců. Následující graf ukazuje jejich vývoj v Xetře za posledních 5 let:

Bayer akcie trhy

Na rostoucí ceny surovin, které dolehnout na ziskovost, si v poslední době stěžovalo více firem a dnešní oznámení Bayeru obavy z inflace přiživilo.

Ve stínu se tak ocitl lepší odhad tržeb pro celý rok, které firma nyní vidí zhruba na 44 miliardách EUR. Dosud je předpokládala zhruba mezi 42 a 43 miliardami EUR. Firma kromě toho oznámila, že si za až dvě miliardy dolarů koupí vývojáře léčiv Vividion Therapeutics, za kterou zaplatí 1,5 miliardy dolarů hned a až 500 milionů dolarů při dosažení stanovených klíčových milníků.

Akvizicí, této firmy, která bude dál fungovat nezávisle, Bayer posílí svoje kapacity ve sféře „malých molekul“. Vividion Therapeutics s ústředím v americkém San Diegu teprve před několika týdny požádala o IPO. Převzetím této firmy, která se specializuje na identifikaci proteinů způsobujících onemocnění, chce posílit inovace ve své farmaceutické divizi a růst svých nejvýnosnějších léků, kde firma stojí před vypršením patentové ochrany.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688