army.cz (MO ČR)
Armáda  |  04.08.2021 00:00:00

Kbelské vojáky cvičili ve střelbě zkušení britští váleční veteráni

BMATT: Školí v Čechách už přes dvacet let

BMATT – řeč je o britském vojenském poradním týmu (British Military Advisory and Training Team), který u nás působí už přes dvacet let. „BMATT pořádá širokou škálu kurzů, které jsou zaměřeny na plánování a realizaci výcviku nebo plánovací a taktickou činnost v zahraničních operacích. Posluchače školí pečlivě vybíraní vojenští veteráni z Afghánistánu nebo Iráku. Celý kurz pochopitelně probíhá v anglickém jazyce a pro každého i zkušeného střelce je to nesmírný přínos,“ uvádí kapitán Kamil Derfl.

Hlavním cílem BMATTu je vojáky naučit, jak učit. Ti, kteří zdejším kurzem projdou pak u svých domovských jednotek plní většinou role instruktorů a předávají své zkušenosti dál. Kbelští střelci absolvovali kurz s názvem MCC (Marksmanship Coaching Course). „Jde o základní střelecký kurz, kde se posluchači učí novým trendům a metodikám ve střelecké přípravě,“ dodává Derfl.

Dvě části kurzu

Praktickou část kurzu předcházela týdenní teoretická příprava, kdy se posluchači seznamovali se všemi faktory, které ovlivňují výsledek střelby jako je poloha střelce, úchop zbraně, způsob zalícení a zamíření na terč, rytmus dýchání, vzdálenost k terči, druh munice, povětrnostní vlivy a podobně. Britští instruktoři pak v praktické části s kbelskými střelci probírali různé situace.

„Střelec například dostane do ruky špatně nastřelenou zbraň a v průběhu střelby zjistí, že mu střely dopadají moc doprava a nahoru, přestože míří na správný záměrný bod. V tom případě musí být schopen provést korekci mířidel, má-li na to prostor a čas, nebo umět danou situaci ihned vyhodnotit a přenést střelbu mimo záměrný bod tak, aby zasáhl terč v požadovaném místě,“ objasňuje kapitán Derfl.

Nejen výcvik střelby, ale i koučování

Vojáci pracovali ve dvojicích, jeden byl střelec a druhý byl kouč. Do osobního deníku zaznamenávali jednak střelecké úspěchy při různých vzdálenostech a polohách, ale též práci střelce, jeho práci na spoušti a soustředěnost v prováděných úkonech. „Učili jsme se tedy nejen být dobrým střelcem, ale zároveň dobrým lektorem a mentorovat přiděleného střelce. Kouč musí mít jistotu ve svých střeleckých dovednostech a schopnost aplikovat tyto dovednosti ke svěřenému střelci. Britové se více soustředí na střelbu na větší vzdálenosti, tedy sto, dvě stě, ale i tři sta metrů. Eliminovat nepřítele na co největší vzdálenost, aby se nedostal blíž k jednotce,“ vysvětluje nadrotmistr Michal Balík, absolvent kurzu.

Britští instruktoři mají ke střelci odlišný přístup. Je více pedagogický a klade důraz na detail. Instruktoři byli velice precizní, jejich hlavním cílem bylo namotivovat střelce k lepšímu výkonu,“ uzavírá nadrotmistr Balík.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688