Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.08.2021 16:12:56

Ukrajina představuje plán integrace kryptoměn do roku 2024

Z průzkumu mezinárodní blockchainové společnosti Chainalysis, Inc. vyplývá, že se Ukrajina dostala na první místo ve světovém žebříku ve využití virtuálních aktiv tamními obyvateli. Vládní a obchodní zástupci vytvořili plán transformace Ukrajiny v integraci kryptoměn. Autoři nové strategie chtějí, aby polovina Ukrajinců používala digitální měny do roku 2024. Navíc se Ukrajinci vyznačují poměrně vysokou úrovní digitálního povědomí, mají k tomu kvalitní vzdělávací základnu, o čemž svědčí skutečnost, že se Ukrajina nachází na pátém místě ve světě dle bezhotovostních plateb. 

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Strategie rozvoje krypto trhu přijatá na Ukrajině

Jako země, kde se kryptoměny těší rostoucí popularitě, má nyní Ukrajina strategii rozvoje svého trhu virtuálních aktiv v příštích třech letech. Tento plán byl předložen úředníky z ministerstva digitální transformace, ostatních vládních institucí a zástupci soukromého sektoru. Mj., dle vyjádření mluvčího ministerstva digitální transformace, má země vysoké ukazatele aktivit na světovém trhu kryptoměn díky řadě faktorů. Plán předpokládá různé regulační, vzdělávací a infrastrukturní činnosti. Účastníci iniciativy již vytvořili téměř tucet pracovních skupin, aby dosáhli jednotlivých cílů. Jednou z klíčových oblastí, na které se hodlají zaměřit, je zavedení příslušné právní terminologie a přijetí nezbytných stanov.

K tomu však musí Ukrajina nejprve přijmout komplexní legislativu upravující používání kryptoměny. Návrh zákona "O virtuálních aktivech" byl odhlasován v prvním čtení v ukrajinském parlamentu v prosinci minulého roku. Od té doby byl návrh zákona, jehož cílem je regulovat transakce s kryptoměnou v zemi, revidován a v červnu parlamentní výbor pro digitální transformaci doporučil jeho konečné přijetí s odůvodněním, že virtuální aktiva se stala náhradním východiskem pro ukrajinské občany, jelikož v zemi chybí akciový trh a přístup na světový kapitálový trh je omezený. Navíc stále platí určitá omezení týkající se legislativy a bankovního systému pro mezinárodní převody. Autoři rozvojové strategie doufají, že se to podaří do konce roku 2021. Ukrajinští zákonodárci budou muset připravit pravidla pro zdanění zisků z kryptoměn (5 %) a schválit zákony proti praní špinavých peněz pro burzy kryptoměn a jejich uživatele.

Mezi další priority plánu patří podpora tokenizace skutečných aktiv a spuštění pilotní fiat-krypto brány. Úředníci a podnikatelé také chtějí vytvořit vzdělávací materiály o kryptoměnách a podpořit nové projekty související s vývojem krypto systému. Ministerstvo pro digitální transformaci a členové průmyslového odvětví mají za cíl přivést Ukrajinu do top 10 zemí s nejvyšší úrovní integrace kryptoměny. Odhadují, že plán bude úspěšný, pokud do roku 2024 alespoň 47 % Ukrajinců použije digitální měny, 10 % ukrajinských společností použije virtuální aktiva a vzdělávací instituce v zemi zahájí magisterský program decentralizovaného financování.

K uskutečnění tohoto plánu hodlá Ukrajina využít své infrastruktury a přebytečné elektřiny. Dle amerického magazínu Foreign Policy má u největší evropské jaderné elektrárny Záporoží, která se nachází pouhých 200 km od probíhajícího ozbrojeného konfliktu v Donbasu, brzy vzniknout datové centrum (farma) na těžbu bitcoinů. Další farmy by měly být vybudovány u tří zbývajících ukrajinských jaderných elektráren. Odborníci věří, že těžaři pomohou elektrárnám zužitkovat momentální přebytky elektrické energie. V současnosti Ukrajina nevyžaduje licenci k těžbě bitcoinů. Proto státní společnost Energoatom (provozující všechny čtyři jaderné elektrárny na Ukrajině) uzavřela už loni s málo známou místní firmou H2 LLC dohodu o spolupráci na stavbě datového centra poblíž jaderné elektrárny Záporoží. Podle některých zdrojů by toto centrum mělo patřit k největším v Evropě, s tím, že investice by se mohla vyšplhat až na 700 milionů dolarů, což je zhruba 15 miliard korun. Oficiální prohlášení požadují výkon mezi 250 MW a 500 MW, přičemž státní energetická společnost Energoatom uvádí, že celková spotřeba energie v těžebních zařízeních by mohla dosáhnout 2 až 3 GW. 

Jaderná elektrárna u Záporoží (ilustrační foto) | zdroj 123rf.com

Další farma na těžbu kryptoměny by měla vyrůst u jaderné elektrárny u města Rivne na západě Ukrajiny. Zakázku na výstavbu budovy získala na počátku roku firma z Kyjeva. Energoatom však na projektu spolupracuje s nizozemskou společností Bitfury Group, která se na kryptoměnové aktivity specializuje. Společně plánují vybudovat další datová centra s plánovanou počáteční kapacitou zařízení 250 MW s navýšením až na 500 MW. V dokumentech k výběrovému řízení se uvádí, že by měla datová centra sloužit také k hostování státních registrů a elektronických archivů. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688