olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  04.08.2021 00:00:00

Olomouc: Zimní stadion má novou střechu! I přes divoké počasí v červenci stavba všechno stihla

Zimní stadion má novou střechu! I přes divoké počasí v červenci stavba všechno stihla

4. srpna 2021 (st)

Výměna střechy zimního stadionu v Olomouci je hotova. V úterý se na střeše odehrála poslední prohlídka dokončeného díla před vydáním kolaudačního rozhodnutí. Během několika dní zimní stadion opustí stavební firma i se vším svým zařízením.

Olomoucký zimní stadion, přezdívaný fanoušky příznačně „plecharéna“, potřeboval už delší dobu generální opravu střechy. K ní se přistoupilo letos na jaře. Rekonstrukce střechy o ploše 6800 metrů čtverečních (7300 m2 celkové plochy povrchu včetně koryta pro odvod dešťové vody) začala krátce po skončení minulého extraligového ročníku na začátku května.

Nová střecha zcela nahradila původní konstrukci. Je vybudována z jiných materiálů, takže slibuje i částečně vylepšené podmínky uvnitř haly. Jednak byla původní dřevěná konstrukce i plechová krytina v již hodně špatném stavu, a za druhé nedokázala zabránit kondenzaci vody a jejímu následnému kapání dolů na led a tribuny. To už se teď dít nebude. „Nová střecha s ocelovou konstrukcí, trapézovými plechy, cetris deskami, izolační vrstvou a fólií je mnohem pevnější a má dlouhou životnost. Navíc tato konstrukce dovoluje i případnou další přestavbu stadionu na moderní víceúčelovou halu,“ vysvětluje primátor Olomouce Mirek Žbánek. Co ani nová střecha naopak nezajistí, je zvýšení teploty v hale.

Stavba začala v květnu a podle smluvního harmonogramu měla skončit k 1. srpnu. „Jsem rád, že stavební firma všechno stihla tak, jak bylo dohodnuto, i když to v určitých okamžicích zejména v červenci nebylo úplně snadné,“ zdůrazňuje investiční náměstek primátora Martin Major. Narážel přitom na nepřízeň počasí. Stavební firma se musela potýkat s extrémním horkem, kdy na rozpálené střeše panovaly teploty okolo 55 °C a nebylo možné pracovat bez ochrany očí. Problémem byly i bouřky a přívalové deště. Jeden z nich nastal právě ve chvíli, kdy malá část střechy nebyla dokonale zakrytá. Došlo tak k vyplavení části útrob stadionu. Situace ale byla rychle napravena a úhrada škody je věcí jednání mezi stavební firmou a její pojišťovnou.

Od minulého týdne je pod novou střechou už i obnovená ledová plocha a hokejisté zde mohou trénovat. Předtím se věnovali tzv. suchým tréninkům, což ale nebylo vynuceno přestavbou střechy. Suché tréninky jsou totiž součástí letní přípravy každý rok. Na formu extraligových hokejistů by tak dočasné uzavření stadionu během stavby nemělo mít žádný vliv.

Díky tomu, že se ve veřejné soutěži podařilo výrazně srazit cenu, nakonec zaplatilo město za novou střechu jen asi 33 milionů korun. Z ušetřené částky pak může město přispět například i na novou vzduchotechniku. Jak dodal šéf stavební firmy, cenu stavby při veřejné soutěži stanovili dobře, i proto, že s rekonstrukcemi takových střech mají zkušenosti. Zimní stadion v Olomouci je totiž už třetí takovou stavbou této firmy. „Během realizace se ale začala cena stavebních materiálů výrazně zvyšovat, u některých materiálů se zdvojnásobila, takže kdybychom začali později, stavba by se určitě prodražila. Naštěstí jsme to zvládli v té ceně, jakou jsme slíbili,“ konstatoval majitel stavební firmy Jan Večeře.

Fotografie:

| Poslední úprava: 4. srpna 2021 (st)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688