Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  04.08.2021 00:00:00

Dny lidové architektury Středočeského kraje 2021 se uskuteční v sobotu 7. srpna na faře v Dolní Krupé

Fara Dolní Krupá. (Zdroj: Muzeum Mladoboleslavska.)

Dny lidové architektury Středočeského kraje 2021 budou zahájeny v sobotu 7. srpna v areálu barokní roubené fary v Dolní Krupé nedaleko Mnichova Hradiště, která je pobočkou Muzea Mladoboleslavska.

„Jsem rád, že se Dny lidové architektury letos konají právě v areálu fary v Dolní Krupé. Jde o unikátně zachovanou památku, jejíž záchrana trvala dlouhá léta. Pro objekt se našlo nové využití, Muzeum Mladoboleslavska tady pořádá výstavy a akce. Pro letošní sezónu připravilo výstavu věnovanou zaniklým obcím v okolí Ralska, a také upravili a vybavili nově i prostory v přízemí fary – původní farní kancelář a archiv, kuchyň a byt farské hospodyně a také bývalou černou kuchyni a spíž,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci). Středočeský kraj chce podle jeho slov pokračovat v obnově areálu, takže opravy se dočkají i přiléhající hospodářské budovy.

Součástí dopoledního programu Dnů lidové architektury od 11.00 hod. bude v Dolní Krupé představení mapy „Putování za stavbami lidové architektury ve Středočeském kraji" a materiálu „Putování za lidovými stavbami Bělska." Rozmanitý kulturní program bude probíhat od 10.00 do 18.00 hodin a jeho součástí budou například vystoupení folklorních tanečních souborů Furiant a Kominíček, komentovaná prohlídka kostela sv. Václava ve 14.00 hod., či ukázky tradičních řemesel v podání sdružení Tradiční řemesla Ptáčtí. Po celý den budou volně přístupné výstavy „Selské brány na Mladoboleslavsku", „Zaniklé obce kolem Ralska", expozice „Život na venkovské faře" a samozřejmě interiér samotné fary. Připravena jsou i poučně zábavná zastavení, která krásu lidové architektury přiblíží dětem i dospělým a jistě mnohé inspirují k osobní návštěvě míst s dochovanými památkami lidové architektury. To vše s živou hudbou a možností občerstvení.

Co jsou Dny lidové architektury?

Jejich cílem a smyslem je upozornit co nejširší veřejnost na fenomén historického vesnického stavitelství, které je i přes značný úbytek v údobí od druhé světové války dosud stále početnou a důležitou složkou venkovské zástavby – ať už jde o drobné roubené chalupy, rozlehlé selské grunty či zděné usedlosti a domy, mlýny, sýpky, hospodářské, technické a sakrální stavby nebo i celá venkovská sídla se zachovalou půdorysnou a prostorovou skladbou. Památky lidového stavitelství jsou pozoruhodným dokladem řemeslného umu i estetického cítění našich předků a současně představují významný krajinotvorný prvek, uplatňující se jako neodmyslitelná složka životního prostředí a často přímo ztotožněný s pocitem domova.

Dny lidové architektury proto nejsou samoúčelnou akcí, ale mají své hlubší poslání a záměr – oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, různé neziskové a občanské iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, specializované firmy a řemeslníky, odborníky i laiky a další aktéry stavební činnosti na venkově k cílevědomějšímu, ohleduplnějšímu a promyšlenějšímu přístupu k péči o toto jedinečné dochované kulturní dědictví. Přáním pořadatelů je, aby se Dny lidové architektury staly pro širokou veřejnost podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a zároveň impulsem k posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování.

Středočeský kraj se rozhodl postupně představit zájemcům v rámci Dnů lidové architektury pestré bohatství vesnického stavitelství na svém území. V uplynulých letech se uskutečnila slavnostní zahájení s tematicky zaměřeným doprovodným programem příspěvkových organizacích Kraje, respektive ve specializovaných pracovištích muzeí, zaměřených na záchranu a prezentaci lidových vesnických staveb. Pořadí jednotlivých Dnů lidové architektury Středočeského kraje bylo následující: 2017 – Muzeum vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci (Hornické muzeum v Příbrami), 2018 – Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem (Polabské muzeum v Poděbradech), 2019Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka (Regionální muzeum Mělník), 2020Muzeum lidových staveb v Kouřimi (Regionální muzeum v Kolíně). V rámci těchto akcí byly zároveň vydány drobné publikace dokumentující vesnickou stavební kulturu příslušné oblasti a v roce 2020 prezentována kniha „Lidové stavby Středočeského kraje".


Fara Dolní Krupá. (Zdroj: Muzeum Mladoboleslavska.) (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688