plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  04.08.2021 00:00:00

Plzeň: Do konce srpna se lze hlásit ke studiu pedagogiky

Do konce srpna se lze hlásit ke studiu pedagogiky

Zdroj foto: archiv ZČU

Zdroj foto: archiv ZČU

Fakulta pedagogická Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni reaguje na zájem nekvalifikovaných učitelů nebo absolventů jiných oborů, kteří se chtějí učiteli stát, a nabízí jim nově akreditované doplňující pedagogické studium. Zapsat se mohou absolventi jakékoliv vysoké školy. Jejich studium potrvá tři semestry a poté už budou moci posílit řady učitelů.

Celý název nového studijního programu zní Studium v oblasti pedagogických věd se zaměřením na přípravu učitelů všeobecně vzdělávacích předmětů 2. stupně základní školy a střední školy. Přihlášky lze podávat do 31. srpna pomocí formuláře na webu fakulty.

„Získání akreditace tohoto kurzu je významným krokem, kterým fakulta pomůže při řešení problému nedostatku kvalifikovaných učitelů v Plzeňském a Karlovarském kraji,“ řekl děkan fakulty Pavel Mentlík.

Uchazeči o studium nemusí být momentálně učiteli základní či střední školy. Stačí, jsou-li absolventy magisterského studia neučitelského směru, jehož zaměření odpovídá některému ze všeobecně vzdělávacích předmětů, jako jsou například matematika, fyzika, cizí jazyk či dějepis. Zároveň však mohou být uchazeči například učitelé 2. stupně základních a středních škol, kteří nesplňují odbornou kvalifikaci. Ke studiu budou přijímáni po výběrovém řízení, které zohlední předepsané vzdělání a orientaci v oboru, v němž si chce uchazeč pedagogické vzdělání doplnit.

Studium v kombinované formě, minimálně s 80 hodinami prezenční výuky a 100 hodinami řízené a reflektované praxe, bude alternativní cestou k získání učitelské kvalifikace rovnocenné s magisterským studiem v oblasti pedagogických věd. Rozloženo bude do tří semestrů a zabere 254 hodin (70 hodin společného pedagogicko-psychologického bloku, 80 hodin oborových didaktik, 100 hodin praxe, 4 hodiny semináře pro zpracování profesního portfolia), přičemž poplatek ve výši 8 500 korun za semestr uhradí uchazeči nebo jejich zaměstnavatelé.

„Jsme velmi rádi, že toto studium můžeme nově nabízet, protože jsme v předchozích měsících zaznamenali v tomto směru zájem ze strany nekvalifikovaných učitelů nebo absolventů jiných oborů, kteří by se chtěli učitelským směrem vydat,“ doplnila proděkanka pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání Michaela Voltrová.

Spolu s uvedeným studiem nabízí Fakulta pedagogická ZČU učitelům možnosti zvýšení či rozšíření kvalifikace i v dalších oborech. Kromě již stávajících studií v širokém spektru oborů je novinkou například program Rozšiřující studium geografie – Učitelství pro SŠ.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 4. 8. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688