Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  04.08.2021 10:32:08

Silné čtvrtletní výsledky společností táhnou akciové trhy vzhůru

Hlavní americké akciové indexy zakončily v úterý v zisku tažené pozitivními čtvrtletními výsledky. Index S&P 500 vzrostl o 0,8% podpořen růstem akcií společnosti Gartner o 10,8%, Ralph Lauren o 6,1% nebo Under Armourkteré si připsaly 7,5%. Technologický index Nasdaq rostl o 0,6% a vymazal tak ztráty ze začátku obchodního dne, které byly vyvolány zprávami, že UK zvažuje zablokovat převzetí britské společnosti Arm Ltd společností Nvdia Corp.

V růstu pokračovaly i evropské akciové indexy, které podobně reagovaly na silné čtvrtletní data společností v tomto případě z energetickéhofinančního odvětví. Index Stoxx 600 vzrostl o 0,2%. Nejlépe se dařilo ropným akciím poté, co British Petroleum zveřejnila čtvrtletní výsledky za 2Q21, které potvrdily vysokou obchodní výkonnost společnosti a pokračující snižování čistého dluhu. Na základě těchto skutečností se společnost rozhodla navýšit dividendu za 2Q21 na běžnou akci o 4% a začala odkup akcií z přebytku peněžních toků z první poloviny roku 2021. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o téměř 72%. Zisk na akcii vykázala společnost 42% nad konsensem s meziročním nárůstem o 119%. Hodnota akcií po zveřejní výsledků se zvýšila o 5,6%. Výraznějším tempem rostly akcie francouzské bankovní skupiny Societe Generale, jejíž akcie si připsaly 6,4%. Impulsem k růstu akcií byly silné čtvrtletní výsledky za 2Q21 a zlepšení výhledu společnosti ohledně jejich tržeb.

Ceny ropy pokračovaly v poklesu v souvislosti s obavami ohledně negativního vývoje pandemické situace. Futures kontrakty Brent poklesly o 0,6% na hodnotu 72,5 dolaru za barel a WTI futures byly nižší o 1% na úrovni 70,6 dolaru za barel. Lepší pohled ohledně spotřeby ropy dnes přinesou data ropných zásob z USA, kde analytici očekávají nižší objem spotřebovaných zásob, což by mohlo signalizovat jejich další pokles. 

Z ekonomických zpráv z USA se kromě dat stavu zásob ropy očekávají data od ISM ohledně PMI indexu služeb, který by měl podle analytiků mírně vzrůst na hodnotu 60,5. Tato hodnota představuje silnou obchodní aktivitu v sektoru služeb. Další důležitou zprávou bude report ADP Non-farm employment change, který pozoruje změnu počtu zaměstnaných lidí za poslední měsíc. Za červenec se očekává s mírným nárůstem na 695 tisíc. 

Kromě toho dnes budou zveřejňovat své čtvrtletní výsledky společnosti jako Booking nebo General Motors.

David Vantruba, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688