Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.08.2021 07:42:13

Americká zaměstnanost v červenci pokračovala ve svižném růstu (Ranní zpráva z finančního trhu)

ADP report dnes naznačí, jak se v červenci vyvíjela americká zaměstnanost. Trh očekává pokračování jejího svižného růstu tempem podobným tomu z června. ISM index ukáže na stále silné tempo oživení amerického sektoru služeb. Na maloobchodní tržby v eurozóně v červnu i nadále pozitivně působilo opětovné otevření obchodů a ty tak pokračovaly v meziměsíčním růstu.

ADP report vodítkem k pátečním payrollům

Pozornost dnes bude věnována především americkému ADP reportu, který je předzvěstí oficiálních statistik z trhu práce, jež budou v USA zveřejněny v pátek. Podle tržního odhadu by ADP report měl ukázat, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v červenci dalších 683 tis. nových pracovních míst a růst zaměstnanosti tedy pokračoval obdobně svižným tempem jako v červnu, kdy vzniklo podle ADP reportu 692 tis. pracovních míst. Fungování tamní ekonomiky se vrací k normálu a s tím bychom měli být svědky i pokračujícího růstu zaměstnanosti, a to především v terciárním sektoru. Jeho vývoj v červenci dnes přiblíží ISM index z oblasti služeb. S blížícím se začátkem školního roku by významný nárůst počtu nových pracovních míst měla zaznamenat také oblast vzdělávání. V pátek zveřejněná míra americké nezaměstnanosti za červenec by tak podle našeho odhadu měla klesnout z 5,9 % na 5,6 %.

Zveřejněny budou také červnové maloobchodní tržby za celou eurozónu. Na ty by mělo i nadále pozitivně působit opětovné otevření obchodů. Pokračovat by tak měl jejich meziměsíční růst, který je očekáván ve výši 1,7 %. V meziročním vyjádření bude mít vliv skutečnost, že i loňské léto bylo ve znamení uvolněných pandemických opatření a růst by tak měl zpomalit z 9,0 % na 4,4 %.

Růst průmyslových cen v eurozóně dosáhl 10 %

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v eurozóně zrychlil v souladu s očekáváním trhu z 9,6 % na červnových 10,2 %. V meziměsíčním srovnání vzrostly ceny ve výrobním sektoru o 1,4 % s tím, že z poloviny se na tomto nárůstu podílely ceny energií. Ty byly oproti květnu vyšší o 2,1 %, při meziročním zdražení o 25,1 %. V pořadí druhý nejrychlejší růst pak zaznamenaly ceny materiálů, které se meziměsíčně zvýšily o 1,8 % a oproti stejnému období loňského roku byly vyšší o 9,2 %.

Česká koruna po celý včerejšek zůstala přilepená poblíž 25,48 CZK/EUR, tedy blízko hodnot z předchozího dne. Tuzemská měna tak ani nereagovala na mírné oslabení amerického dolaru vůči euru, které se ale promítlo v posílení zbylých dvou měn středoevropského regionu. Výnos amerického desetiletého dluhopisu včera zhruba stagnoval poblíž 1,18 % a akciové trhy v průběhu evropského obchodování mírně klesaly. Severomořská ropa Brent za poslední dva dny zlevnila o zhruba 5 dolarů za barel a nyní se obchoduje mírně nad 71 USD/barel.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

05.05.2023Růst zaměstnanosti v USA zůstává silný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688