Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.08.2021 23:49:52

Akcie Pilulka mají k dispozici nový impuls – firma zveřejnila údaje za 1. pololetí

Akcie společnosti Pilulka Lékárny (dále jen Pilulka), obchodované na pražské burze v segmentu START a rovněž na burze RM-Systém, mohou ve středu reagovat na nové firemní zprávy. Společnost zveřejnila vybrané hospodářské ukazatele potvrzující pokračující růstovou trajektorii byznysu společnosti. Navíc se zdá, že přinejmenším v první polovině roku překonávají u marže výhled dříve prezentovaný samotným managementem.

Dle neauditovaných údajů Pilulka v 1. pololetí za prodané produkty utržila 1,2 mld. korun. Tedy v meziročním srovnání o 45 % více. Franšízová síť lékáren Pilulka pak k tržbám přidala dalších 600 mil. korun, tedy celkové tržby dosáhly 1,8 mld. korun. Pro porovnání za celý loňský rok vlastní tržby společnosti dosáhly celkem 1,78 mld. .

Dominantní zůstává evidentně domácí trh. Společnost sice neuvedla konkrétní údaj o podílu tržeb, nicméně zmínila, že právě český on-line kanál rostl meziročně dokonce o 76 %. Právě celkový počet on-line zákazníků na třech trzích společnosti dosáhl 1,97 mil. Úplně nových jich firma letos zaevidovala 187 tisíc, tedy každý den přibyla zhruba tisícovka. Pro porovnání za celý loňský rok firma uváděla 570 tis. on-line zákazníků.

V polovině letošního března při zveřejnění hospodářských výsledků za rok 2020 finanční ředitel David Staněk k výhledu byznysu firmy uvedl: „Pokud vše půjde podle plánu, očekáváme na skupině organický růst tržeb okolo 40 % a EBITDA marži okolo +0,5 %.“ O měsíc později pak na START Day při prezentaci údajů za 1Q Pilulka k letošnímu výhledu uváděla bez franšíz EBITDA marži 1,6 %, resp. tržby 2,5 mld. korun. Překvapující se tak zdá především aktuálně zveřejněná dosavadní letošní EBITDA marže ve výši 2,6 %. Loni přitom dosáhla 1,13 %.

Spolumajitel společnosti Pilulka Martin Kasa k aktuálně zveřejněným údajům navíc k byznysu firmy uvedl: „V současné době přestavujeme všechny naše sklady, což řízeně ovlivní tržby v letních měsících, které jsou obecně nejslabší v roce. Navyšujeme kapacity našich stávajících skladů v Praze, Bratislavě a Bukurešti. Zároveň jsme začali práce na otevření druhého centrálního skladu v České republice s cílem zvýšit kapacitu ve špičkách až na 100 tisíc expedovaných položek za den“.

Akcie Pilulka výhledově mají zamířit na hlavní trh pražské burzy, když firma na jaře v této souvislosti zmínila přípravu účetnictví na IFRS (Mezinárodní standardy účetního výkaznictví). Připomenout lze, že po letošním bouřlivém optimistickém jarním vývoji na trhu START akcie Pilulka vystoupaly až na 1 500 . V posledním čtvrt roce se pak cena stabilizovala v poměrně úzkém rozpětí cca 1 310-1 415 . V úterý zakončily na 1 360 (-0,37 %) a od ceny z loňského IPO tak aktuálně zhodnocují o 220 %. Firmu trh nyní oceňuje na 3,4 mld. .

Historický vývoj akcií Pilulka na BCPP

Pilulka Lékárny, a.s. - Graf ceny akcie cz

Jak známo struktura tržeb společnosti Pilulka z on-line segmentu je odlišná od kamenného, kde jinak více než polovinu prodejů tvoří léky na předpis a téměř třetinu volně prodejné léky. On-line tak Pilulka vedle jen volně prodejných léků prodává především kosmetické a drogistické produkty. Novým motorem pro byznys společnosti by tak jistě byla případná změna legislativy, která by umožnila on-line prodej léků na předpis. Sledovat tak postoje politiků v této otázce může být pro investory důležitým vodítkem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688