olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  03.08.2021 00:00:00

Olomouc si připomene vraždu posledního Přemyslovce, krále Václava III.

Olomouc si připomene vraždu posledního Přemyslovce, krále Václava III.

3. srpna 2021 (út)

Na den přesně 715 let uplyne ve středu 4. srpna od slavné olomoucké královraždy. Byť nebylo pozadí vraždy na olomouckém hradě v srpnu roku 1306 nikdy uspokojivě vysvětleno, vražda sama ovlivnila v mnoha ohledech další vývoj českých zemí. Smrt mladého krále Václava III. si ve středu připomenou i Olomoučané.

Projekt Milénium olomouckých Přemyslovců pořádá ve středu pietní průvod k uctění památky krále Václava III. Průvod se začne shromažďovat ve 12:30 na Biskupském náměstí před arcibiskupskou rezidencí. Ve 12:45 vyrazí průvod a ulicemi Wurmova a Dómská na Václavské náměstí k dómu svatého Václava. Ve 13 hodin položí květiny k soše Václava III. v tzv. horní kryptě dómu. Ve 13:06 začne desetiminutové vyzvánění dómských zvonů. Čas 13:06 symbolicky odkazuje na letopočet, kdy byl král Václav III. zavražděn.

Účastníky průvodu budu zástupci tří stavů v historickém dobovém kostýmu, tedy voják, mnich a měšťan v doprovodu bubeníka. Za nimi půjdou obyvatelé města v čele se zástupcem magistrátu. „Srdečně zveme všechny Olomoučanky a Olomoučany, aby se k průvodu přidali!“ vzkazují organizátoři. Večer se potom svatováclavská katedrála a radnice odějí do rudé barvy, aby připomněly královskou krev, která byla v Olomouci před 715 roky prolita.

Projekt Milénium olomouckých Přemyslovců se váže k významným olomouckým historickým výročím událostí, které zásadním způsobem formovala na další staletí status města jako hlavního města Moravy a důležitého mocenského centra panovnických dynastií, fakticky moravský protipól Prahy. Přesně před tisíci lety, roku 1021, unesl syn českého knížete Oldřicha Břetislav z kláštera ve Svinibrodu svou budoucí manželku Jitku a utekl s ní na Olomoucký hrad. Zde také de facto založil vedlejší dynastii tzv. olomouckých Přemyslovců, která se počítá od jeho syna, knížete Oty I. Olomouckého. Připomíná také 990. výročí narození knížete Spytihněva, nejstaršího syna Břetislava a Jitky, v Olomouci roku 1031, 960. výročí jeho úmrtí a vystřídání na českém trůnu jeho mladším bratrem Vratislavem, pozdějším prvním českým králem, též narozeným v Olomouci. Rod Přemyslovců dal Moravě i dva biskupy: Dětleba, od jehož úmrtí uběhne 840 roků, a Jana VII., zvaného Volek, který skonal před 670 lety. K důležitým letošním kulatým výročím patří také 1030 let od první zmínky o Olomouci v dokumentu Dagome Iudex a 890 let od posvěcení katedrály svatého Václava.

Fotografie:

| Poslední úprava: 3. srpna 2021 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688