Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  03.08.2021 10:10:46

Co očekávat od čtvrtečního zasedání ČNB?

Téměř s jistotou lze říci, že na srpnovém zasedání bankovní rada ČNB opět přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb, a to i přes to, že růst domácí ekonomiky ve 2. čtvrtletí zklamal. Konkrétně dojde ke zvýšení hlavní dvoutýdenní repo sazby o 0,25 p. b. na 0,75 % a lombardní sazby na 1,50 %. Diskontní sazba zůstane podobně jako v červnu beze změny na 0,05 %.

Na červnovém zasedání hlasovalo pro zvýšení sazeb pět centrálních bankéřů ze sedmičlenné bankovní rady a minimálně tato pětice bude stejně hlasovat i nyní v srpnu. Jedná se o guvernéra J. Rusnoka, viceguvernéry M. Moru a T. Nidetzkého a dále V. Bendu a T. Holuba. Jediným centrálním bankéřem, který se v současnosti ke zvyšování sazeb staví jednoznačně negativně je A. Michl.

Hlavní pozornost bude na srpnovém zasedání upřena především na to, jak rychlý růst sazeb bude bankovní rada signalizovat pro druhou polovinu letošního roku. Někteří centrální bankéři totiž jasně avizovali, že si dovedou představit zvyšování sazeb na každém po sobě jdoucím měnověpolitickém zasedání. A V. Benda například naznačil, že v srpnu opět navrhne zvýšení sazeb rovnou o 0,50 p. b. Pokud by ČNB skutečně aplikovala přístup, co zasedání, to zvýšení sazeb, tak by na konci letošního roku činila hlavní úroková sazba již 1,50 %. Těsně před začátkem pandemie činila hlavní sazba 2,25 %, takže v tomto ohledu by se nastavení měnové politiky v závěru roku výrazně přiblížilo tomu z před začátku pandemie. Rychlý růst sazeb by zároveň ještě více rozšířil kladný úrokový diferenciál mezi sazbami v ČR a v eurozóně, což by tlačilo na další posilování koruny vůči euru.

Klíčovým argumentem pro zvýšení sazeb zůstává jednoznačně spotřebitelská inflace v kombinaci s končící pandemií a hospodářským oživením české ekonomiky. Většina centrálních bankéřů shodně zmiňuje současný vyšší růst inflace a ukotvenost inflačních očekávání. Poslední čísla z domácího pracovního trhu navíc ukazují, že velmi nízká nezaměstnanost může od příštího roku opět tlačit na rychlý růst mezd a generovat tak proinflační tlaky. I z pohledu motivace domácností k úsporám se jeví de facto nulové úrokové sazby na termínovaných vkladech s ohledem na 3 % inflaci jako obtížně ospravedlnitelné. V tomto kontextu je tak zvýšení sazeb ze strany ČNB zcela oprávněné.

Důležitou součástí srpnového zasedání bude i nová makroekonomická prognóza. Oproti té květnové lze očekávat výraznější úpravu směrem nahoru u výhledu na letošní růst HDP ke 3 %. Další podstatnou úpravu, strmější růst křivky, lze očekávat u výhledu na tříměsíční sazbu PRIBOR. Mírnou úpravu směrem nahoru podle mě přinese i prognóza spotřebitelské inflace.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688