mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.08.2021 15:47:00

Hargeisa řekla „soo dhawoow“ a přivítala české spisovatele s otevřenou náručí

Hargeisa řekla „soo dhawoow“ a přivítala české spisovatele s otevřenou náručí

02.08.2021 / 15:03 | Aktualizováno: 02.08.2021 / 15:47

Tradičně koncem července již po čtrnáct let ožívá somalilandská metropole Hargeisa literárním ruchem. Koná se zde totiž jedna z nejvýznamnějších kulturních událostí regionu, která již dávno překročila hranice literatury. Tisíce lidí z celého světa vyprodají kapacity místních hotelů a vydají se do kulturního střediska, aby se po pět dnů potkávali, zamýšleli a diskutovali nejen o literatuře, ale o všech problémech, které tento kout Afriky tíží. Energie veletrhu pak zaručeně nabije všechny přítomné do takové míry, aby dokázali usilovně pracovat na svých dílech a další rok se zde opět sešli s novými knihami, převratnými názory a průkopnickými myšlenkami.

Tohoto svátku literatury se letos vůbec poprvé zúčastnila i Česká republika, aby zde představila to nejlepší z české tvorby, včetně knih věnujících-se aktuálním problémům. Stánek s českou literaturou vzbudil velký zájem u návštěvníků festivalu, místních funkcionářů i médií, kteří oceňovali především snahu České republiky přispět k rozvoji kultury v regionu Afrického rohu. Pozitivně přijímána byla především pestrá nabídka titulů, ze které si vybral opravdu každý, a tak autoři jako Franz Kafka, Jan Neruda, Bohumil Hrabal nebo Milan Kundera obohatili knihovny mnoha tamních domácností. Několik výtisků bylo darováno také kulturnímu centru, jež festival pořádalo a ve kterém budou české knihy připraveny k zapůjčení široké veřejnosti.

Vedle seminářů, diskusí nebo přednášek byla součástí programu tohoto významného veletrhu také četná představení nových knižních titulů. Česká republika se zapojila i do této části festivalu; pozvání přijal přední český egyptolog a spisovatel Miroslav Bárta. Ten využil příležitosti pro uvedení svého titulu Civilisations: Collapse and Regeneration. Významné zastoupení České republiky na mezinárodním knižním veletrhu v Hargeise bylo možné pouze díky laskavé podpoře nakladatelství Galerie Zdeněk Sklenář, Karolinum, Kopp, Nová vlna, Petrkov, Twisted Spoon, Institutu Václava Klause a dalších. Celkově si nového majitele našlo přes sto padesát titulů, které v regionu zapustí kořeny české kultury, z nichž v budoucnu mohou vyrůst další projekty vzájemné kulturní spolupráce.

Galerie


hargeisa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688