Moderní kotle na tuhá paliva jsou ekologické

Zaprášená kamna u babičky na chalupě, věčné sekání dřeva a přikládání v jakoukoliv denní i noční hodinu. Takovou představu ještě stále někteří lidé mají, ale moderní kotle již dávno takové nejsou.

Topení v evropských normách

Dnešní kotel na tuhá paliva  musí splňovat podmínky ekodesignu a již příští rok bude muset spadat minimálně do 3. emisní třídy. Tyto přísné ekologické standardy chrání uživatele, šetří jejich peněženku i životní prostředí. Co normy znamenají konkrétně, si hned vysvětlíme.

Podmínky ekodesignu

První norma o ekodesignu je z roku 2005 a odvíjí se od tzv. sezónní účinnosti. Ta zohledňuje spotřebu paliva při maximálním i minimálním výkonu kotle na tuhá paliva a dále spotřebu elektrické energie potřebné pro provoz kotle.

Aby kotel splňoval požadavky, musí mít sezónní účinnost vyšší než 75 % (do výkonu 20 kW). Díky těmto podmínkách přestává platit známé rčení „topit pánu Bohu do oken“ tedy pokud nebudete mít celou zimu otevřená okna.

Emisní třídy

Každý kotel na tuhá paliva vypouští do ovzduší emise, které škodí naší planetě. Právě množství vypouštěných emisí určuje, do jaké emisní třídy je zařazený. A čím vyšší emisní třída, tím je kotel ekologičtější. Kotle tedy mohou mít označení emisní třídy od 1 (nejhorší) až po 5 (nejekologičtější).

Důležitá informace je, že v České republice od září 2022 vstoupí v platnost zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. Platit bude také zákaz používání kotlů, které byly uvedeny do provozu ještě před stanovením podmínek daných emisními třídami. Zakázané je i užívání kotlů, které si šikovní svářeči vyrobili sami.

Moderní kotel na tuhá paliva

Současné kotle na tuhá paliva jsou tedy povinně účinné a ekologické. Dalším jejich benefitem je snadné užívání. Pohodlí při užívání kotlů dokážeme velmi obecně odhadnout na základě využívaného paliva. Jednotlivé typy kotlů se pak různí podle příslušenství a samozřejmě podle značky, kterou si zvolíte.

Nejpohodlnější je kotel na pelety. Pelety, tedy slisované piliny, mají tvar válečku a automatický kotel si je sám přikládá. Uživatel tedy jen 1–2× týdně dosype zásobník s peletami a kotel se již sám reguluje podle toho, jak je nastavený.

Kotle na dřevo musí obsluhovat uživatel, ovšem když ke kotli přidá akumulační nádrž, nemusí přikládat neustále a přesto má doma teplo. I kotle na uhlí splňují přísné podmínky a běžně spadají do 4. emisní třídy. Uhlí je z tuhých paliv nejlevnější způsob vytápění, ale je také prašné. A to jak při manipulaci, tak při topení.

Moderní a ekologické vytápění, ze kterého budete mít dobrý pocit

Současné kotle na tuhá paliva jsou spolehlivé a při správném zacházení vám vydrží desítky let. Automatické typy kotlů na pelety udržují v domě stabilní teplotu a umí zapálit plamen v hořáku na dálku, když si to budete přát.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika