Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  02.08.2021 10:11:05

Letem světem: Růst české ekonomiky zaznamenal rekordní zvýšení. Ale stejně to číslo bylo hodně slabé. Proč?

 

Česká ekonomika podle prvního odhadu ČSÚ vzrostla ve druhém čtvrtletí o 0,6 % mezičtvrtletně a o 7,8 % meziročně. Ač jde na první pohled o vysoké růsty, tak je potřeba dodat, že „jen“, protože data jsou výrazně za očekáváním (2 % q/q). První čtvrtletí bylo výrazně ovlivněno lockdownem, ale ve druhém vidíme z dílčích údajů svižné oživení. Jirka k tomu mimo jiné napsal: „V rámci prvního odhadu HDP nezveřejňuje ČSÚ data složek, a proto v tuto chvíli neznáme důvody pro takto nízký růst HDP. Ani z doprovodného komentáře, který ČSÚ poskytnul, není zřejmá příčina nízkého růstu. Prvním důvodem, který mě napadá, může být silný růst dovozů pro spotřebníinvestiční účely. Druhým faktorem mohou být problémy s dodavatelskými vazbami a s tím souvisejí pokles zásob. A třetím důvodem by mohla být datová nejistota a s ní související možnost budoucích revizí směrem nahoru.“ Efekt zásob a dovozů by potvrdil, že růst neomezuje poptávka, ale nabídka. Měsíční data naznačovaly další zvýšení příspěvku zahraničního obchodu k růstu HDPvýrazné zvýšení příspěvku spotřeby domácností. Detail HDP, tedy složky a deflátory zveřejní ČSÚ až poslední srpnový den. Růst o 7,8 %, respektive o 0,6 % q/q je nízký i ve srovnání s dalšími ekonomikami, které už zveřejnily odhady růstu za 2Q. V Německu byl q/q růst více než dvojnásobný. A dneska ráno výrazně pozitivně překvapil reálný růst tržeb německých maloobchodníků: +6,2 % meziročně v červenci.

Jirka dále napsal: „Trhy nyní počítají s tím, že by ČNB mohla zvýšit v srpnu sazby, což se projevilo v opětovném posílení koruny k hladině 25,50. Dnešní data by na tom neměla nic výraznějšího změnit. Na druhou stranu ale ve zbytku roku již nečekáme další výrazné posilování koruny, protože příznivá tržní očekávání na měnovou politiku ČNB jsou v koruně již zachycena.“

 

Centrální banka bude zasedat ve čtvrtek a očekáváme další zvýšení sazeb o 25 bodů. Ano, mohou je objevit členové, kteří by ještě rádi počkali se zvyšováním (protože delta) a naopak jedinci, kteří by si uměli představit větší skok v sazbách (protože inflace). Do konce roku čeká ČNB čtyři zasedání bankovní rady k měnové politice (včetně srpna) a finanční trh předpokládá, že na každém dojde ke zvýšení sazeb, respektive, že na konci roku bude repo sazba kolem 1,5 %. My jsme více opatrní díky rizikům ohledně delty v kombinaci s nízkou proočkovaností v ČR.

Vedle zasedání ČNB ve čtvrtek dnes bude zveřejněno číslo o důvěře v průmyslu dle PMI a ve čtvrtek maloobchodní tržby. A když už jsme u tržeb, tak je čas na oblíbené kartové transakce. Ty předminulý týden vzrostly o 17 % meziročně. Když se podíváme průběžná data za červenec celkové transakce byly vyšší o 14 % meziročně a o 21 % výš než v červenci ve 2019, tedy před covidem. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.11.2023Ekonomika je slabá, sazby ale do konce roku zřejmě neklesnou (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.01.2023Česká ekonomika je v recesi, ta ale nepotrvá dlouho Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688