Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.08.2021 21:05:27

Chystá se úprava kódování Etherea, která upraví nabídku a stanoví minimální výši transakčních poplatků

Začátkem srpna se plánuje technická úprava na druhé největší blockchainové síti, Ethereum. Tato úprava by měla výrazně změnit způsob zpracování transakcí a zmenšit nabídku etherových tokenů, což by ve výsledku mělo prudce zvýšit cenu této druhé nejznámější a nejrozšířenější kryptoměny. Úpravy v blockchainové síti Etherea jsou známy jako Ethereum Improvement Proposal, zkráceně EIP. Upgrade, který je označován jako EIP 1559, je podle analytiků podobný tzv. "půlení bitcoinu", při kterém dochází v pravidelných intervalech k snížení nabídky bitcoinu. 

Bitcoin si díky svému nastavení získal oblibu v digitálním světě a pro mnohé se stal oblíbeným aktivem, do kterého vkládají svůj kapitál jako do dlouhodobější investice. Bitcoin se tak za několik posledních let stal preferovaným uchovatelem hodnoty. Podle únorové zprávy společnosti Grayscale, se Ethereum díky svým odlišnostem v blockchainové síti naopak stává vůdčí finanční infrastrukturou, přes kterou jsou denně realizovány transakce převyšující 12 miliard dolarů. Andrew Keys, řídící partner společnosti DARMA Capital, k tomu dodává, že se do aktuální ceny etherea nepromítá blížící se upgrade blockchainové sítě a přidává ještě predikci budoucího vývoje ceny. Očekává, že upgrade plánovaný v týdnu společně s upgradem, jehož spuštění se plánuje v prvním čtvrtletí roku 2022, by mohl cenu Etherea "snadno zvednout pětinásobně". 

Vývoj kurzu Ethereum | zdroj CoinBank

CO JE EIP 1559?

EIP-1559 je softwarová aktualizace, která zásadně mění způsob zpracování transakcí na platformě Ethereum tím, že stanoví jasnou cenu transakčních poplatků v etherech placených těžařům za ověření transakcí a tzv. "pálení" malého množství těchto tokenů. Spálené tokeny pak již budou natrvalo vyřazeny z oběhu. Je to obdobný proces jako v případě fiat měn, které centrální banky stahují z oběhu a následně je znehodnocují, aby se již nemohly vrátit nazpátky do oběhu. Při pálení tokenů těžaři posílají tokeny na specializované adresy. Tyto adresy pak mají nedostupné soukromé klíče. Bez soukromých klíčů nikdo nemá přístup k tokenům a tím pádem je ani nikdo nemůže použít. Tímto procesem se tokeny dostanou mimo oběh a zároveň se sníží počet tokenů, které posléze v oběhu zůstávají. Podle ekonomické teorie pak snížení nabídky vede k růstu ceny, protože se tokeny stávají vzácnějšími a méně dostupnými.

JAKÁ JE SOUČASNÁ PRAXE V BLOCKCHAINU ETHEREUM?

V současné době musí osoby nebo subjekty, které se snaží odeslat transakci v síti Ethereum, zaplatit těžařům takzvaný "poplatek za plyn" v etherech, aby mohli zpracovat jejich transakce. Přesná výše transakčního poplatku však není známa a podle účastníků trhu není možné cenu předem zjistit. 

To vytváří dva problémy, řekl Matt Hougan, investiční ředitel společnosti Bitwise Asset Management. 

„Zaprvé to zavádí velkou nejistotu ohledně toho, zda bude vaše transakce zpracována včas. Za druhé, lidé přeplácejí, protože neznají zúčtovací cenu a nabízejí příliš mnoho, aby si byli jisti, že transakce bude zpracována.“

BUDE TĚŽBA, NÁKUP A PRODEJ ETHEREA JEDNODUŠŠÍ?

EIP-1559 tento mechanismus mění tím, že stanoví "minimální poplatek" placený těžařům za každou transakci, jehož část bude spálena. Účastníci, pokud o to stojí, si pak mohou k minimálnímu poplatku připlatit tzv. spropitné, díky kterému proces transakce urychlí. Tato úprava sice snižuje nejistotu ohledně transakčních poplatků, ale neřeší případné přeplácení, ke kterému bude zřejmě nadále docházet, i když asi v menší míře, než tomu je doposud. Další úpravou podle uživatelů bude, že se zdvojnásobí prostor, který je k dispozici v každém bloku. Blockchainy jako Ethereum vypořádávají transakce v dávkách nebo blocích, přičemž každý blok může obsahovat pouze určitý počet transakcí. Bloky se na Ethereu propagují zhruba každých 17 sekund a EIP 1599 bude nasazen v bloku 12,965.000. Blok s tímto číslem přijde na řadu podle odhadů 4. srpna. V neděli, 1. srpna, v poledne je zúčtován blok 12,939.475. 

Pořadí vytěženého bloku | zdroj btc.com

CO TO ZNAMENÁ PRO NABÍDKU ETHEREA A PRO INVESTORY?

Podle ředitele pro investice společnosti Bitwise, Matthewa Hougana, EIP 1599 sníží celkovou míru inflace etheru ze zhruba 4 % ročně na 3 %. Investorům by pak změna mohla usnadnit pochopení hodnoty držby etherea. EIP 1559 by měl zvýšit počet transakcí v síti Ethereum a zvýšit využívání etherea, což pravděpodobně pomůže přivést na trh vlnu institucionálních investorů.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688