Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2021 10:01:08

Pražská burza zažila nejlepší červenec za posledních 5 let. Dividendový index PX-TR pokořil další historickou metu

  • po započítání dividend výkonnost pražské burzy již letos překročila 20 %
  • index PX v posledním týdnu měsíce, vlivem zejména akcií bank, posílil o 1,61 %
  • management společnosti KOFOLA na nákupech firemních akcií
  • akcionáři ČEZ v pondělí obdrží letošní historicky druhou nejvyšší dividendu 52 (44,20 čistého)
  • výsledková sezóna bude pokračovat úterním ranním reportem KB

Pražská burza v červenci potvrdila statistiky posledních let, když se jí v daném měsíci obvykle daří. Letos navíc nadprůměrně, když index PX přidal téměř 5 %. Pomohl tomu i vývoj v posledním týdnu měsíce, kdy index PX prorazil technickou hranici u 1 200 bodů, resp. začal následně zaznamenávat další nová více než 10letá maxima. Do zmiňované červencové výkonnosti přitom negativně promluvilo rozhodné datum pro nárok na výraznou dividendu ČEZ, měřeno dividendovým indexem PX-TR tak pražská burza přidala dokonce 6,7 %. Tento index se ocitl nad další stovkovou hranicí (2 400 bodů) a dále navýšil svá historická maxima. Sekundární index PX-TRnet, zohledňující navíc zdanění dividend, bojoval v závěru měsíce o hranici 2 tis. bodů, resp. ocital se zhruba 10 bodů od svých dosavadních maxim z října 2007.


Zmiňované akcie ČEZ se kurzově staly propadákem měsíce, když si vlastně udržely ztráty o výši čisté dividendy. Ceny elektřiny přitom lámaly nové rekordy. Z hlediska měsíčních kontraktů se domácí nejdražší listopadový ocitl ve čtvrtek dokonce nad hranicí 100 EUR/MWh. Tedy cena jen samotné silové elektřiny v přepočtu překračovala 2,50 Kč/kWh. Sám ČEZ prezentoval výhled možných budoucích zisků.


Akciím ČEZ sekundovaly ve ztrátách akcie PHOTON ENERGY, které po červnové neúspěšné sekundární nabídce zamířily na více než roční minima a prohloubily letošní ztráty na 45 %. Z indexu PX byly nakonec třetí nejztrátovější emisí akcie CZG, když nicméně vlastně i oscilovaly nedaleko svých maxim. Stále jsou tak i letošním lídrem indexu.

Nakonec jen drobné ztráty v měsíci zaznamenaly akcie likérky STOCK, což je také dáno přetrvávajícím poměrně výrazným obchodováním titulu s prémií oproti domovskému Londýnu. Akcie O2 prakticky jen „červeně“ stagnovaly, když se vyčkává na oznámení ceny, za kterou se s nimi minoritní akcionáři vlastně budou muset rozloučit.

To akcie KOFOLA zažily v porovnání o něco volatilnější měsíc, nakonec s drobně pozitivním výsledkem. Pomohl vlastně i management, který nejspíše v návaznosti na valné hromadě schválený nový opční program, začal opět s nákupy akcií. Při splnění stanovených kritérií totiž může management získat „párové“ akcie od společnosti zdarma. Čtyři manažeři nakoupili v uplynulém měsíci přes 3 600 akcií KOFOLA, o více než polovinu z toho se postaral generální ředitel Daniel Buryš.

Kurzovým vítězem měsíce se staly akcie Avast, které poskočily v návaznosti na oznámený zájem konkurenční firmy NortonLifeLock. V srpnu by se mělo rozhodnout o možné transakci, která by zakladatelům Pavlu Baudyšovi a Eduardu Kučerovi mohla přinést v souhrnu nejspíše více než miliardu liber (v kombinaci hotovosti a akcií NLOK). Pro pražskou burzu by to však znamenalo letos ztrátu druhé navíc v současnosti v indexu PX vůbec nejhlavnější emise.

Významnými tahouny pak byly především akcie bank, které své zisky značně navyšovaly právě v závěru měsíce. Akcie KB a ERSTE však nejprve zaznamenaly 2měsíční minima. Rakouský titul v návaznosti na zveřejněné hospodářské výsledky však v pátek udělal další krok směrem zpět k letošním maximům, když se v domovské Vídni navrátil i nad dříve zmiňovanou technickou hranici u 32 EUR. Akcie MONETA v červenci po krátkém oddychu zamířily zpět na sever a již se přiblížily na necelé 2 svým dosavadním historickým maximům. Kromě zvýšeného celoročního výhledu banky však investoři stále sází především na případné vylepšení akviziční nabídky ze strany PPF.

 

Z hlediska plánovaných reportů hospodářských výsledků se kromě KB v srpnu představí většina zbylých společností (10.8. ČEZ a PHOTON ENERGY, 11.8. Avast, 13.8. O2 a 18.8. VIG).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688