Z domova  |  31.07.2021 18:29:13

Ode dneška změny v opatřeních, od zítřka další - především změny v kapacitách a distanci

Od soboty 31. července nově platí, že děti od 6 do 12 let nepotřebují platný negativní test pro návrat do České republiky. Stačí, pokud se testu PCR podrobí ihned po návratu a v izolaci by tím pádem měly setrvat maximálně do získání negativního výsledku

Neplatí tedy pro ně povinnost uchýlit se na pět dní do samoizolace ani po návratu ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem.

Další změnou, která platí, je možnost pro některé osoby nenosit respirátor - musejí mít ale potvrzení od lékaře, který to nedoporučuje a zároveň by to mělo být zaneseno v jejich zdravotní dokumentaci. Pokud ale lékař výslovně neuvede, že pro danou osobu není vhodné žádné omezení dýchacích cest, musejí tyto osoby užívat jinou ochranu dýchacích cest (roušku).

Povinnost nosit respirátor stále platí uvnitř budov (obchody), v hromadné dopravě apod.

Od neděle 1. srpna dochází k dalším změnám, především k uvolnění dalších opatření. Navyšují se kapacity, které mohou být naplněny v obchodech, bazénech, službách, muzeích a galeriích apod. Očkovaní, negativně testovaní nebo po prodělaném covidu se mohou setkat na venkovní akci v počtu až 2000, uvnitř až 1000 osob (ostatní se mohou nově setkat ve skupině do 20 osob, dosud to bylo 10 lidí). 

Také je možné zkrátit rozestupy v obchodech, a také ve službách ze dvou na 1,5 m (např. vzdálenost zákazníků v kadeřnictví, stoly v restauracích apod.), i když zde stále musejí mít bezinfekčnost. 

Prohlídky na hradech a zámcích v organizovaných skupinách do 20 osob už nemusejí prokazovat bezinfekčnost (podobně třeba i v zoo). 

Některé služby, například bazén, sauna a wellnes, už mohou fungovat na 100 % svých kapacit, omezení na 75 % zůstávají u výstav, galerií a muzeí, zoologických a botanických zahrad. 

Významně se rozšiřují povolené kapacity u sportovních, kulturních i dětských akcí, zde se liší opět vnitřní a vnější kapacity a stojící a sedící diváci. V klubech je také pro oočkované povolen tanec:

Od 1. srpna je umožněno pořadatelům zpřístupnit sportovní a kulturní akce většímu počtu účastníků a diváků. Ve venkovních prostorách se maximální kapacita akce zvyšuje z 5 000 na 7 000 osob a ve vnitřních prostorách z počtu 2 000 na 3 000 osob. U vnitřních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 3 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni tito diváci nad stanovený limit (nad kapacitu 3 000 osob) jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19U venkovních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 7 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni diváci nad 3 000 jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19 (příklad: venkovní akce pro 10 000 sedících diváků = 3 000 míst je pro diváky s OTN (očkování, test, prodělání nemoci) a 7 000 míst pro diváky, kteří jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19).
Současně se zmenšuje prostor na jednoho stojícího diváka z 4 m2 na 2 m2. Nově bude umožněno v klubech a na dalších akcích tanec pro osoby, které splňují podmínky systému OTN (Očkování, Test, prodělání Nemoci), kde upozorňujeme, že výsledek negativního testu je osoba povinna mít ne starší než 24 hodin od odběru. 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688