Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  30.07.2021 18:26:49

Akcie Robinhood v týdnu u drobných investorů nezabodovaly. Akcie Duolingo naopak raketově vystřelily

Kalifornská Robinhood Markets (dále jen Robinhood) poskytující platformu ať už pro obchodování akcií, opcí či také kryptoměn u investorů s nabídkou svých akcií v týdnu příliš nezapůsobila. Problémem byla dle všeho přestřelená cena, když indikativní cenové pásmo pro primární emisi 38-42 USD bylo téměř trojnásobkem oproti ocenění firmy při jejím posledním privátním financování ještě loni v září. Nabízených 55 mil. akcií tak bylo prodáno na spodní hranici zmiňovaného pásma a samotné následné obchodování na Nasdaq hned přineslo investorům ztráty.

Primární emise Robinhood byla každopádně největší v týdnu, když se její objem přiblížil 2,1 mld. USD (45 mld. ). Nicméně Akcie Robinhood, obchodující se pod označením HOOD, se při debutu na trhu sice krátce ocitly i nad hranicí 40 USD, následně se po většinu seance držely pod cenou z IPO. Své denní dno nalezly na 33,35 USD, nakonec ve čtvrtek zakončily na 34,82 USD, tedy s více než 8% poklesem.

Akcie Robinhood každopádně přilákaly například známou investorku Cathie Wood, která je značně aktivní například na akciích Tesla. Jí spravovaný veřejně obchodovaný fond Ark Innovation (ARKK) měl koupit téměř 1,3 mil. akcií Robinhood. Drobní investoři naopak zůstali v porovnání s jinými společnostmi při vstupu titulu na trh vlažní. Dle údajů společnosti Vanda Securities totiž v den vstupu na burzu nakoupili akcie této obchodní platformy s nulovými poplatky v čisté hodnotě 18,9 mil. USD. Z tohoto pohledu u retailu v minulosti podstatně více zabodovaly například akcie Snap či Uber. V poslední době pak mnohem více také vstup čínského giganta v oblasti přepravy autem Didi Global či kryptoměnové burzy Coinbase, jak zohledňuje i níže uvedený přehled agentury Bloomberg.


Aktuální páteční seance zatím u akcií Robinhood navazuje na včerejší sentiment. Titul v úvodu obchodování dokonce vytvořil nové minimum na 33,25 USD, následně se zatím usadil v blízkosti hladiny 35 USD, což firmu přibližuje v ocenění 30 mld. USD.

Duolingo aneb vzdělávací technologie v zájmu investorů

Společnost Duolingo je také u nás známa díky své globální platformě/aplikaci pro výuku cizích jazyků. K dispozici je totiž mj. poměrně široká bezplatná verze. Firma nabízí výuku 40 jazyků a eviduje zhruba 40 mil. aktivních uživatelů.

V rámci primární emise bylo investorům nabízeno celkem přes 5,1 mil akcií Duolingo (DUOL) původně v cenovém indikativním pásmu 85-95 USD. Část, 1,4 mil akcií, pocházela od stávajících akcionářů, zbytek prodaných „nových“ pak tedy přinesl výnos samotné společnosti. A nakonec výraznější, než se očekávalo, když díky zájmu nakonec cena v IPO byla stanovena na 102 USD. Objem primární emise tím dosáhl 521 mil. USD a díky tradiční 10% opci pro manažery emise lze očekávat, že se v konečném důsledku ještě navýší.

A samotný vstup na Wall Street, díky přetrvávajícímu zájmu nejspíše především institucionálních investorů, přinesl titulu další růst. Akcie Duolingo (DUOL) se při svém středečním debutu pohybovaly v pásmu 130-145 USD, nakonec uzavřely u hranice 139 USD. Tedy oproti výsledné ceně v IPO o zhruba 36 % výše. Trh tak firmu ocenil, po zahrnutí také nemalého množství opcí managementu, na výrazných 6,5 mld. USD. V přepočtu tedy 140 mld. tak ukazuje na nemalý zájem Wall Street o startup v oblasti vzdělávacích technologií. Akcie Duolingo na Nasdaq ve čtvrtek i dnes každopádně ještě hledají stabilnější cenové úrovně, když přetrvává volatilita v rozmezí zhruba 129-139 USD.

Doplnit lze, že zakladatelé firmy, dva inženýři Luis von Ahn a Severin Hacker, mají po IPO každý ve firmě ještě zhruba po 15 %. Stali se tak dle trhu výraznými dolarovými milionáři.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688