mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  30.07.2021 15:45:00

Přehledně k cestování: Do Británie mohou očkovaní Češi bez karantény. Děti do 12 let nemusí před návratem na test

30.07.2021 / 15:26 | Aktualizováno: 30.07.2021 / 15:45

 

Od pondělí 2. srpna se mění zařazení zemí v cestovatelském semaforu, který pravidelně každý týden aktualizuje Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC. Největší změna se týká červených zemí, jejichž seznam se rozšíří o Dánsko a Francii. V pondělí zároveň pro očkované české občany končí povinnost absolvovat karanténu při cestě do Velké Británie. V sobotu se také mění pravidla pro návrat dětí do České republiky a podmínky příjezdu studentů z černých zemí. Nové povinnosti budou platit i při cestách do Německa.

1. Češi mohou do Velké Británie bez karantény

Od pondělí 2. srpna mohou čeští občané cestovat do Velké Británie, aniž by museli do povinné osmidenní karantény. Podmínkou je mít ukončené očkování, které lze doložit evropským covidovým certifikátem. Pro plně vakcinované ale bude i nadále platit povinnost disponovat testem před a po cestě. Podrobné informace na svých webových stránkách aktualizuje naše ambasáda v Londýně.

2. Změny v cestovatelském semaforu: Dánsko a Francie červená

Na základě dostupných dat ECDC aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 2. srpna. Cestovatelský semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná opatření. V tmavě červené kategorii bude nově Andorra, červená kategorie se rozšíří o Dánsko a Francii. Oranžový bude Island, Itálie a Švýcarsko. Naopak Lichtenštejnsko se nově zařadí do zelené. Aktuální pravidla návratu do ČR sledujeme zde. Přehledná pravidla cestování do oblíbených destinací jsou dostupná také na webu Dovolená2021.cz.

3. Do ČR mohou přijíždět studenti i z černých zemí

Vláda schválila, že už od soboty 31. července mohou do České republiky přijíždět vysokoškolští studenti i z těch zemí, které jsou na cestovatelském semaforu zařazeny mezi černé země. Aktuálně se jedná např. o Rusko či Indii. Studenti proto mohou žádat o víza. Nadále ale platí, že musí dodržet všechna příslušná pravidla příjezdu do ČR.

4. Děti nemusí na test před návratem z červených a tmavě červených států

V sobotu 31. července se také změní podmínky, za kterých mohou přijíždět z červených a tmavě červených zemí do České republiky děti ve věku 6 až 12 let. Nově není třeba, aby absolvovaly test, který dosud musel být proveden ještě před návratem. Zároveň nemusí do karantény, pokud jim bude proveden PCR test ihned po návratu. Ten je tak pro tyto děti vedle příjezdového formuláře jedinou podmínkou návratu.

5. Při cestě do Německa jen s očkováním, testem či prodělaným covidem

Od neděle 1. srpna platí pro všechny cestující, kteří přijíždí do Německa, povinnost mít k dispozici potvrzení o negativním testu či ukončeném očkování. Alternativou je také potvrzení o prodělané nemoci covid-19. Výjimky se budou nadále vztahovat na pendlery či malý pohraniční styk. S novým opatřením se dají předpokládat namátkové hraniční kontroly. Podrobnosti sleduje na svých stránkách naše ambasáda v Berlíně.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688