Videotelefon pro komfortnější zabezpečení domova

REKLAMA       Inzerce, 30.7.2021

Jeden obrázek vydá za tisíc slov, praví klasik. Platí to i při komunikaci - vidět toho, s kým mluvíte, je více vypovídající, než ho jen slyšet. Snadněji posoudíte, kdo na druhé straně je a co chce - anebo jak myslí to, co říká, protože vizuální komunikace je podstatným zdrojem informací. A někdy jen verbální komunikace opravdu nestačí.

 

Nicméně v přímé komunikaci se videotelefony místo telefonů příliš neujaly, pro hovory „s obrazem“ se využívá spíše skypování a v pracovní komunikaci různé google meets a webexy, které umožňují i konferenční typ hovoru – porady, jednání s klientem na dálku apod. Tam všude je pouhý telefonní hovor příliš „plochý“… Oční kontakt a možnost komunikace i v neverbální rovině je při jednání prostě k nezaplacení. A internet je pochopitelně jednodušší i levnější cesta, než souběžný hovor několika telefonních účastníků, dokonce s různými telefonními operátory.

 

Videotelefony našly jiné uplatnění – totiž jako součást zabezpečení vstupu. Do mikrofonu u vchodu vám může kdokoli tvrdit, že je princ a přijel na bílém koni, nebo že je policista, který nutně potřebuje v domě něco vyřešit. Ale pohledem na obrazovku se lépe přesvědčíte, kdo přichází.

 

Videotelefon sestává z vnější jednotky (se zvonkem a s kamerou) a z vnitřní jednotky, s displejem a případným ovládáním vstupu (ovládání zámků) – nejčastěji prostřednictvím dotykové obrazovky. Charakteristik, na základě kterých se můžete při pořizování videotelefonu rozhodovat a kterými se můžete při výběru řídit, je více. Hlavními parametry jsou patrně velikost displeje a úhel, pod kterým je kamera videotelefonu schopná prostor vstupu zabírat, pro reálnost zobrazení je také vhodnější barevný displej, pak snadnost ovládání (přes bluetooth nebo wi-fi, prostřednictvím mobilní aplikace nebo tabletu), typ napájení (bateriový nebo ze sítě) a pochopitelně cena. Určitě věnujte při výběru pozornost i odolnosti vnější jednotky proti povětrnostním vlivům (teplotě a vlhkosti).

 

Tip: Nevíte jak vybrat videotelefon? Přečtěte si článek zde. 

 

Videotelefony jsou bezdrátové nebo takové, jejichž vnější a vnitřní jednotka je spojena drátem. Bezdrátový typ je „mobilnější“ (obě části jsou nejčastěji napájeny baterií a umístění vnitřní jednotky je dané dosahem signálu) a jeho instalace je snadnější, na druhou stranu je bezdrátový přístroj občas náchylnější k rušení spojení a mívá menší displej). Ty drátové (analogové) budou při instalaci nejspíše vyžadovat zásah do elektroinstalace.

 

 

Sofistikovanější přístroje dovolují začlenit videotelefon do systému chytré domácnosti, připojit k němu třeba nejen otevírání dveří, ale i oken či vrat, připojit k němu další kamery kolem domu apod. Existují i přístroje s nočním viděním nebo s detektorem pohybu, záleží na tom, co preferujete a zda řešíte jen bytovou jednotku nebo celý bytový dům, nebo svůj dům s pozemkem.

 

Chytrý domácí videotelefon dokáže nejen zareagovat na pohyb bez ohledu na to, zda osoba za dveřmi zazvoní, ale také uložit záběry z kamery (případně i za snížené viditelnosti) do cloudu nebo vám je zobrazit na chytrém telefonu, ať jste kdekoli, dokonce i na více zařízeních (takže je může mít pod kontrolou více členů domácnosti). Některé videotelefony také umožňují sledovat více míst (prostřednictvím více kamer), můžete tak mít pod kontrolou současně hlavní vchodové dveře, zadní vchod, dveře do garáže, vstup na pozemek (branku) apod.

 

U některých videotelefonů můžete s „návštěvníkem“ komunikovat, i když nejste doma. Ale hlavně s ním můžete mluvit, aniž ho vpustíte dovnitř svého domu či bytu, můžete tak předejít v některých případech nežádoucímu vniknutí do vašeho obydlí někomu, koho tam skutečně nechcete. To se netýká jen zlodějů, ale také agresorů nebo třeba podomních obchodníků, ale i nevítaných návštěv. Vy, váš domov, majetek i vaše soukromí je tak lépe chráněno, komfortně a s lehkostí, která pro vás po vstupní investici neznamená další starost. Dokonce lze u některých pojišťoven prvky elektronické ochrany, kam lze sofistikovanější systémy videotelefonů zařadit, uplatnit i v rámci pojištění - i když pochopitelně je nutné přizpůsobit hodnotě chráněného majetku především prvky tzv. pasivní ochrany (bezpečnostní úroveň zámků a dveří apod.).

 

Naopak pomocí videotelefonu s pohybovým čidlem snáze zastihnete návštěvníka, službu jako kurýra, donášku jídla nebo poštovního doručovatele dříve, než sám zazvoní. Pokud zazvonit zamýšlel.

 

Pořídit si videotelefon můžete podle typu od jednoduššího videozvonku po sofistikované videotelefony, které se mohou stát součástí chytré domácnosti a dovolují využívat zajímavou škálu dalších funkcí tak, abyste měli svůj domov pod bezpečnou a klidnou kontrolou.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika