mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  30.07.2021 15:44:00

Aktuální podmínky pro cestování do Spojeného království (změna od 2. 8. 2021)

Aktuální podmínky pro cestování do Spojeného království (změna od 2. 8. 2021)

30.07.2021 / 15:15 | Aktualizováno: 30.07.2021 / 15:44

Cestující do Spojeného království (Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska) musí absolvovat předodletový test a vyplnit příjezdový formulář. Dále musejí absolvovat 10-denní karanténu a COVID-19 PCR test (2. případně i 8. den) po příjezdu v závislosti na zemi, ze které přijíždí, anebo ve které pobývali v posledních 10 dnech. Testy je nutné rezervovat již před cestou do UK online. S platností od 2. 8. 2021 nemusí do karantény a absolvovat PCR test 8. den plně očkovaní cestující z oranžových zemí EU a USA (včetně ČR), kterým uplynulo od kompletního očkování vakcínami schválenými EMA v Evropě, SwissMedic pro Švýcarsko a FDA v USA alespoň 14 dní. I pro plně očkované cestující tedy stále platí povinnost mít před odjezdem test na Covid-19, vyplnit příjezdový formulář a mít objednaný test na 2. den po příjezdu. Cestující by měli očekávat delší čekací doby při odbavení na hranicích z důvodu zavedených opatření.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ:

Pravidla pro vstup se řídí semaforem, ve kterém jsou země rozděleny do 3 skupin - bližší informace naleznete zde.

Česká republika je zařazena do "oranžové" (amber) skupiny. Podle pravidel v této skupině platí povinnost prokázat se PŘED odjezdem/odletem do Anglie negativním testem na koronavirus, ne starším než 3 dny. Například když letíte přímým letem do Anglie v pátek, můžete se otestovat už v/nebo po úterý a budete muset mít k dispozici negativní výsledek před pátečním nástupem do letadla. Opatření se vztahuje na leteckou, lodní i železniční dopravu a platí pro všechny cestující s minimem výjimek. Uznávaným druhem testu jsou PCR test, antigenní (LF) a LAMP, ovšem testy musejí splňovat stanovené parametry účinnosti. Je povinností mít o takovém testu certifikát vydaný v angličtině, francouzštině či španělštině, který obsahuje sadu povinných údajů, viz podrobnosti. Negativní test je zapotřebí prokázat přepravní společnosti již před odjezdem do UK. Cestujícím, kteří nebudou mít při přechodu UK hranic test k dispozici, hrozí pokuta ve výši nejméně 500 GBP.

Cestující také musejí vyplnit příjezdový formulář (nejdříve 48 hod. před příjezdem do UK).

Bez ohledu na negativní před-odletový test platí po příjezdu do UK pro některé kategorie cestujících povinná (domácí) karanténa v délce 10 dní a povinnost dalších testů po příjezdu.

Cestující do Anglie ze zemí na zeleném seznamu do karantény nenastupují a musí absolvovat test před odletem a mít objednaný a absolvovat PCR test 2. den po příjezdu.

Od 2. 8. 2021 osoba plně očkovaná autorizovanou vakcínou schválenou EMA pro Evropu, SwissMedic pro Švýcarsko a FDA pro USA, pokud od aplikace druhé dávky uplynulo alespoň 14 plných dní, cestující do Spojeného království ze zemí EU (kromě Francie) a USA na oranžovém seznamu, kam patří i Česká Republika, nemusí nastoupit do karantény a absolvovat PCR test 8. den. Den aplikace se nezapočítává, je to den nula.

Plné očkování je nutné doložit v tištěné nebo digitální podobě:

Děti cestující z USA a evropských zemí na oranžovém seznamu mladší 18 let také nemusí nastoupit do karantény a podstoupit test 8. den. Pravidla se ovšem mohou lišit podle jednotlivých zemí Spojeného království (Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko) a doporučujeme proto zkontrolovat individuálně - Skotsko zdeWales zde, Severní Irsko zde.

Všichni cestující a také děti ve věku od 11 do 17 let stále potřebují pro cestu do Anglie negativní Covid-19 test, výjimku z tohoto testu mají děti do 10 let.

Pro plně očkované cestující ze zemí EU a USA (s výjimkou Francie) stále zůstává povinnost vyplnit před odjezdem příjezdový formulář a po příjezdu do Anglie podstoupit PCR test den 2. Děti mladší 4 let mají výjimku a tento Covid-19 test po příjezdu do Anglie nepodstupují.

POZOR! Jiná pravidla platí pro příjezd do Anglie z FranciePokud cestující pobýval ve Francii či touto zemí projížděl v posledních 10 dnech před vstupem do Anglie, stále musí dodržet 10ti denní karanténu a oba testy 2. a 8. den. Podrobné informace zde.

Neočkovaný cestující z oranžové země i nadále musí po příjezdu do Anglie nastoupit do karantény a podstoupit test 2. a 8. den.

Cestující ze země na červeném seznamu musí po příjezdu absolvovat testy na COVID-19 ve 2. a 8. dni karantény v hotelu.

Odkaz na britské vládní stránky se všemi informacemi týkajícími se změn od 2. 8. 2021 najdete zde.

Pravidla pro cestující plně očkované v britském očkovacím programu (NHS) naleznete zde.

Testy je nutné rezervovat JIŽ PŘED CESTOU DO UK online na tomto portálu. Číslo testovacího balíčku následně cestující musejí PŘED CESTOU do UK vyplnit do příjezdového kontaktního formuláře. Testy si cestující hradí sám, cena pohybuje v závislosti na dodavateli a druhu balíčku. Pokud je výsledek testu pozitivní, cestující musejí zůstat v karanténě dalších 10 dní. Cestující, kteří by neabsolvovali první test, by se vystavili pokutě 1000 GBP a pokutě 2000 GBP, pokud neabsolvují druhý test. Cestující s výjimkou cestujících z červených zemí si mohou zkrátit 10 denní karanténu tím, že 5. den po příjezdu absolvují za příplatek další komerční test v rámci schématu Test to Release – pokud je negativní, mohou karanténu ukončit, nadále však mají povinnost absolvovat i OBA testy z cestovního balíčku (2. a 8. den po příjezdu; smyslem testu 2. den po příjezdu je identifikace případné zahraniční mutace koronaviru, smyslem testu 8. den vyloučení šíření nákazy). Pokud rodiče absolvují test ze schématu Test to Release, musí jej děti všech věkových kategorií ze stejné domácnosti absolvovat také.

Pokud cestujete do Anglie na MÉŇE NEŽ 10 DNÍ a nejste plně očkovaní, budete muset zůstat v karanténě po celou dobu svého pobytu v zemi. Musíte si stále objednat testy na 2. a 8. den svého pobytu, i když se v tuto dobu už nebudete na území Anglie nacházet. Testy je ovšem nutné podstoupit jenom pokud se v tu dobu v Anglii stále nacházet budete.

Doporučujeme, aby cestující měli před cestou do Velké Británie nachystány ke kontrole vytištěné dokumenty podle toho, zda jsou očkováni nebo ne:

  • Potvrzení o negativním testu v angličtině
  • Vyplněný příjezdový formulář (travel locator)
  • U neočkovaných potvrzení o objednání a zaplacení balíčku dvou popříjezdových testů (2. a 8. den po příletu bez ohledu na dobu pobytu)
  • U plně očkovaných osob potvrzení o objednání a zaplacení popříjezdového testu na 2. den (bez ohledu na dobu pobytu)
  • U plně očkovaných EU Digital COVID Certificate/US CDC card (+ důkaz povolení k pobytu v USA pro cestující z USA)
  • Certifikát o dokončeném očkování vystavený NHS, pokud byla osoba očkovaná v UK

Cestující přijíždějící do Anglie ze zemí zařazených do červeného seznamu semaforu se řídí přísnějšími pravidly. Bližší informace zde.

Upozorňujeme, že Skotsko, Severní Irsko a Wales postupují v oblastech veřejného zdraví částečně samostatně. Doporučujeme proto ověřit si prosím aktuální informace k jednotlivým zemím na těchto stránkách - Skotsko zdeWales zde, Severní Irsko zde.

Imigrační pravidla pro vstup do Velké Británie platná od 1. 1. 2021.

2. DOPRAVA A TRANZIT:

Pozemní nákladní přeprava i pozemní přeprava osob (občanů EU) je umožněna a to jak mezi trajektovými terminály v Doveru a Calais, tak na železniční lince Folkestone-Calais.

Osoby tranzitující přes Velkou Británii si musí před cestou opatřit test na Covid-19 a vyplnit příjezdový formulář - passenger locator form.

Pro tranzit pozemní cestou je ve formuláři nutné zvolit možnost "Stay in the UK" v části formuláře "travel plan section", dále odpovědět "No" na každou otázku, kde je požadován test po příjezdu a také odpovědět "No" na otázku "Have you visited a Red List country within the past 10 days and/or are required by law to quarantine in a government approved facility?"

Pro pozemní a letecký tranzit přes Velkou Británii neplatí povinnost absolvovat karanténu ani testování se 2. a 8. den.

Veškeré informace k tranzitu přes Velkou Británii jsou dostupné zde:

Jiná pravidla platí pro Skotsko.

Tranzit přes konkrétní země - laskavě prosíme o kontrolu aktuálních podmínek přepravyrozcestníku MZV ČR.

3. OPATŘENÍ:

Opětovně upozorňujeme, že je vždy nutné splnit veškeré podmínky pro vstup na území Velké Británie a dodržovat platná karanténní opatření.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:
Další informace o vládních omezeních ve Spojeném království je možné nalézt zde.

Web britského Ministerstva zdravotnictví zde, NHS zde a Ministerstva dopravy zde.

Cestovní doporučení britské vlády zde.

Vzhledem k aktuálnímu vývoji epidemiologické situace upozorňujeme na doporučení a varování Ministerstva zahraničních věcí ČR k cestám do zahraničí podle míry rizika nákazy COVID-19, a to zejména z důvodu restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána množstvím zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě. Upozorňujeme, že výše uvedená opatření se mohou kdykoliv změnit, stejně tak se mohou změnit platná dopravní omezení v rámci tranzitních zemí.

MZV zároveň důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Cestující by měli očekávat delší čekací doby při odbavení z důvodu zavedených opatření.

5. PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Aktuální podmínky návratu do ČR ze zahraničí naleznete zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688